Politika i gospodarstvo 26.01.2017. 08:19. Zadnja izmjena: 26.01.2017. 08:21.

Druga konferencija REDEA-e

Snažnije povezivanje poljoprivrednika s ostalim sektorima

Nakon uspješne prošlogodišnje organizacije REDEA-e Regionalne razvojne agencije Međimurja, više od 100 predstavnika poljoprivrednih proizvođača, županijskih službi i institucija, okupilo se danas na sada drugoj po redu poljoprivrednoj konferenciji u Međimurju. S ciljem podrške poljoprivredno – prehrambenom sektoru, kroz poboljšanu suradnju sa županijskim institucijama i službama, te predstavljanja dobrih primjera iz prakse i promocije lokalno proizvedene hrane, konferencija naziva „Upravljanje znanjem u poljoprivredi“ dala je odgovore na ključna pitanja za međimurske poljoprivrednike.

U sklopu konferencije održano je nekoliko predavanja i prezentacija stručnih predavača te panel diskusija na kojoj su sudjelovati predstavnici institucija, ali i poljoprivredno – prehrambenog sektora, s ciljem osiguravanja prijenosa znanja kao preduvjeta za unaprjeđenje proizvodnih procesa, a time i konkurentnosti sudionika poljoprivredno – prehrambenog sektora Međimurske županije. „Svjesni kako je ovakvih konferencija apsolutno premalo, odlučili smo prošle godine krenuti u organizaciju i poljoprivrednicima dati pristup znanju i informacijama. Drago mi je da su svi koji su danas došli u zaista velikom broju to prepoznali, imamo čak 140 prijavljenih, svi smo svjesni kako smo svi akteri ključni u kvalitetnom dijalogu, javne i potporne institucije te poljoprivrednici, za još bolju suradnju. Na konferencijama poput ovih cilj je dobivanje znanja primjenjivog u daljnjem poslovanju za naše poljoprivrednike“, u svom je govoru rekla direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

Na konferenciji je istaknuta važnost činjenice da moramo štititi domaću proizvodnju, ulagati u kvalitetnu proizvodnju i plasirati je na tržište. „Danas na području Međimurja, sutra diljem kontinentalne Hrvatske, a zašto ne bi hranu iz Međimurja ubuduće plasirali i na Jadran, osobito u vrijeme turističke sezone“, dodao je župan, uz naglasak kako se uz suradnju s Međimurskom županijom već nekoliko godina u Termama LifeClass Sveti Martin provodi projekt kojim je u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima svakom gostu na stol servirana isključivo domaća i svježa hrana s međimurskog stola. Temeljem analize evaluacijskih listova ispunjenih od strane sudionika konferencije zaključeno je da je konferencija bila više nego svrsishodna te da je želja poljoprivrednika da se takvih događanja organizira što više. Dojmovi su nakon konferencije bili iznimno pozitivni, a bez sumnje je ovo dobar nastavak snažnijeg povezivanja poljoprivrednika s ostalim sektorima, kako bi se poboljšao dijalog, promovirale nove ideje i predložili koncepti koji će rezultirati konkurentnijom poljoprivredom temeljenoj na znanju.