Politika i gospodarstvo 14.08.2017. 23:23. Zadnja izmjena: 14.08.2017. 23:25.

Prelog

Stiže i novi porez, građani dužni dostaviti podatke

Upravni odjel za gospodarstvo i financije Grada Preloga pozvao je građane da dostave podatke o svojim nekretninama radi obračuna poreza koji će od iduće godine zamijeniti sadašnju komunalnu naknadu.

Početkom 2017. godine, na snagu je stupio Zakon o lokalnim porezima kojim se uvodi porez na nekretnine, a ukida komunalna naknada. Uvođenje i naplata poreza na nekretnine dužnost je jedinica lokalne samouprave (i njihov je prihod), a porez se obračunava na ukupnu neto podnu površinu nekretnine. Nekretninom se smatraju stambeni, poslovni, garažni i drugi pomoćni te ostali prostori bez namjene, građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja... Budući da se komunalna naknada ukida 31. prosinca 2017., a novi porez na nekretnine stupa na snagu s prvim danom 2018. godine, građani koji posjeduju nekretnine dužni su najkasnije do 31. listopada ove godine, na za to predviđenim obrascima, dostaviti podatke Upravnom odjelu za gospodarstvo i financije Grada, zaduženom za prikupljanje podataka. Obrasci su dostupni na internetskoj stranici www.prelog.hr / važni dokumenti, a mogu se ispunjeni dostaviti osobno predajom u pisarnici Grada, putem pošte (Grad Prelog, Glavna 35, 40323 Prelog) ili elektroničkim putem na e-adresu: [email protected].

Ukoliko građani ne dostave tražene podatke, ili se oni značajno razlikuju od podataka kojima raspolaže Grad i koji su se koristili za obračun komunalne, visina poreza utvrdit će se na osnovi podataka koje Grad već ima, a to će se pomnožiti s najvišim koeficijentima, ovisno o stanju i starosti nekretnine.