Politika i gospodarstvo 07.11.2017. 14:32. Zadnja izmjena: 07.11.2017. 14:38.

Sv. Martin na Muri

Stručni skup povodom Dana hrvatskih prijevoznika u cestovnom prometu

Dan hrvatskih prijevoznika u cestovnom prometu prilika je za povezivanje svih sudionika cestovnog prijevoza u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Tom prigodom u hotelu Spa Golfer, Sv. Martin na Muri održan je stručni skup u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Udruženja cestovnog prometa, Udruženja cestovnog teretnog prometa i Udruženja davatelja taksi usluga, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Prijevoz jedan od važnijih čimbenika gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj!

Primarni cilj gospodarske politike RH jest jačanje hrvatskog gospodarstva. Osim same proizvodnje i promicanja izvoza, poseban naglasak treba staviti na važnost prijevoza koji je jedan od glavnih čimbenika odvijanja svih gospodarskih aktivnosti. „Kolika je važnost prijevoza pratećih, pomoćnih djelatnosti u prijevozu između ostalog pokazuje podatak da je udio tih djelatnosti prema nacionalnoj klasifikaciji preko 4% u BDP-u. Podaci govore da je cestovni prijevoz dominanti oblik prijevoza u RH s preko 60% ukupno prevezenih putnika i robe u strukturi ukupnog prijevoza“, rekla je Čagalj. U Hrvatskoj je registrirano oko 2 milijuna cestovnih motornih vozila, odnosno svaki drugi Hrvat posjeduje neko prijevozno sredstvo. „Međimurska županije je jedina u Hrvatskoj u kojoj  javni linijski autobusni prijevoz funkcionira na temelju koncesije, to nam uvelike olakšava i prijevoz osnovnoškolaca i srednjoškolaca do svojih škola, u usporedbi s javnim linijskim prijevozom. Ujedno, Županija je u europskom projektu Integriranog putničkog intermodalnog teretnog prijevoza, što znači da na jedan sofisticiraniji način možemo autobusni i željeznički prijevoz staviti kao servis građanima“, istaknuo je prilikom svog obraćanja međimurski župan u ime domaćina.

Ujedno, Županija je u europskom projektu Integriranog putničkog intermodalnog teretnog prijevoza, što znači da na jedan sofisticiraniji način možemo autobusni i željeznički prijevoz staviti kao servis građanima“, istaknuo je prilikom svog obraćanja međimurski župan u ime domaćina. Tijekom susreta, organizirana su i dva okrugla stola na kojima su gospodarstvenici, predstavnici resornog ministarstva i MUP-a, razmotrili nezaobilazne teme poput zakonskih regulativa u cestovnog prometu, rada nadležnih službi u cestovnom prometu, konkurentnosti, nedostatka vozača, ali i percepciju budućih trendova cestovnog prijevoza.