Politika i gospodarstvo 25.05.2018. 08:21. Zadnja izmjena: 25.05.2018. 08:25.

Kandidirana!

Tehnička škola Čakovec regionalni centar kompetentnosti za strukovno područje strojarstva?

Kandidiranjem Tehničke škole Čakovec za imenovanje regionalnim centrom kompetentnosti za strukovno područje strojarstva, Međimurska će se županija uključiti u postupak uspostave regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. U izgradnju ovih, za hrvatski obrazovni sustav novih oblika obrazovne sinergije gospodarstva i srednjoškolskog obrazovnog sustava. Republika Hrvatska će u sljedeće tri godine uložiti gotovo milijardu kuna proračunskih sredstava i novca iz europskih fondova (Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj) i to za centre u pet sektora: turizmu i ugostiteljstvu, strojarstvu, elektrotehnici, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, poljoprivredi i zdravstvu, a u narednim se godinama očekuju i nova ulaganja u druga strukovna područja.

Mreža regionalnih centara kompetentnosti, sukladno posljednjim izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju, donijeti će se ovoga ljeta i tada će se znati je li prijedlog Međimurske županije kao osnivača Tehničke škole Čakovec prihvaćen. Donošenju mreže naime prethodi detaljan postupak bodovanja svih strukovnih srednjih škola u Hrvatskoj. Radi se o postupku u kojem se ne analiziraju samo kvaliteta i uspjesi škole ili resursi kojima ona raspolaže nego i gospodarski čimbenici koji s jedne strane utječu na formiranje potreba na tržištu rada, a s druge otvaraju razvojne perspektive u pojedinim gospodarskim granama u određenim regionalnim cjelinama.

Regionalni centri kompetentnosti namijenjeni su učenicima srednjih škola, zaposlenicima u određenome strukovnom području te je riječ o centrima cjeloživotnog učenja i transfera novih tehnologija. Interes poduzetnika i gospodarstva u cjelini, planovi i razvoj osnovica su djelovanja spomenutih centara pa je iz tog razloga njihovu uspostavu i za rad presudan angažman gospodarskih čimbenika svakog sektora. Aktivnost i sinergija s obrazovnim procesima u školi nije samo jedan od osnovnih elemenata koji se u postupku odabira centara vrednuju nego se očituje i u svrsi njihova osnivanja. Samo bodovanje sastoji se od dvije faze. Prva faza bodovanja sastoji se na analizi egzaktnih i statističkih podataka, a u drugoj fazi izradit će se razvojni plan.

Međimurska županija već u fazi kandidiranja planira niz sastanaka s poduzetnicima u sektoru strojarstva, a nakon uspostave centra očekuje s njima bogatu i svestranu suradnju kako bi zajedno što uspješnije iskoristili sredstva koja im stoje na raspolaganju, a tako i presudno doprinesu održivosti budućeg Regionalnog centra kompetentnosti (RCK).

Suradnja koja je već uspostavljena u osnivanju metalske jezgre i pripremanju studija strojarstva na Međimurskome veleučilištu svakako će biti pozitivno iskustvo i značajna prednost, a odobrenjem kandidiranog projekta, uz Metalsku jezgru, iznos ulaganja u znanstvenu izvrsnost u ovoj godini vrijedan je više od 80 milijuna kuna.