Politika i gospodarstvo 25.01.2016. 13:38. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Prijava poreza na dohodak

Tko je dužan podnijeti poreznu prijavu?

S prvim danom 2016. godine na snagu je stupila izmjena Za­kona o porezu na dohodak pa od ove godine u primjenu ide i poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza. Iako ih veći­na obveznika više neće morati podnositi, porezne prijave, pre­ma riječima Ivančice Ljubić, voditeljice u čakovečkoj Ispo­stavi Porezne uprave, i dalje će morati podnositi obveznici koji su ostvarili dohodak od sa­mostalne djelatnosti (obrtnici, samostalna zanimanja i ostali kojima se dohodak utvrđuje te­meljem poslovnih knjiga).

- Porezne prijave morat će podnositi i pomorci te svi oni za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima, a to se u pravilu odnosi na one porezne obveznike za koje poslodavac ili sam porezni obveznik nije prijavio dohodak (tuzemni i inozemni). Činjenica je da se nakon ulaska RH u EU sve više podataka o “inozemcima” - kako umirovljenicima, tako i onima s inozemnim dohotkom, dostavlja u baze Ministarstva financija pa Porezna uprava ove godine sve takve dohotke mora uvesti u sustav. Svi ostali (oni koji iz raznih razloga nisu radili cijelu godinu zbog bolo­vanja, otkaza) ne trebaju pod­nositi porezne prijave jer će godišnji dohodak i razliku za uplatu ili povrat poreza za njih izračunavati Porezna uprava.

Manje prijava: Protekle godine na po­dručju Međimurja (Ispo­stava Čakovec - porezna mjesta Čakovec, Mursko Središće i Prelog) zaprimlje­no je i obrađeno 22.600 po­reznih prijava. Prema nekim procjenama, u ovoj godini će prijave za 2015. godinu morati podnijeti oko 2.100 poreznih obveznika. 

Ovih će dana na adrese pore­znih obveznika stići pozivi za podnošenje ZPP obrasca pa molimo porezne obveznike da se na iste obvezno odazovu. U slučaju da porezni obvezni­ci imaju potrebu prijaviti odre­đenu novonastalu okolnost koja bi im se uračunavala kao olakšica (rođenje djeteta inva­lidnost, uzdržavani član, pot­pomognuta područja itd.), a nisu obvezni podnijeti prijavu, mogu to svejedno učiniti i pod­nijeti zahtjev za poseban po­stupak oporezivanja (obrazac ZPP). Zahtjevi se podnose do 29.veljače 2016., objasnila je Ivančica Ljubić, uz napomenu da će Porezna uprava do kraja lipnja tekuće godine izdati pri­vremeno porezno rješenje za prethodnu godinu, na što će građani imati pravo prigovora u roku od 30 dana.

Povrati u kolovozu: Najveći dio povrata po godišnjim prijavama po­reza na dohodak za 2015. godinu, očekuje se tijekom kolovoza 2016. Građani s potpomognutih područja (u Međimurju su to stanovnici općina Orehovica, Podtu­ren, Domašinec, Štrigova, Selnica, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Belica, Pri­bislavec, Mursko Središće, Kotoriba) moraju podnijeti ZPP obrazac do 29. veljače 2016. Ako porezni obveznik ne zaprimi privremeno pore­zno rješenje do kraja lipnja, a smatra da je isto morao primiti, može do 31. srpnja tekuće godine za prethodnu godinu podnijeti zahtjev za izdavanje privremenog po­reznog rješenja u kojem će navesti podatke temeljem kojih smatra da se na njega trebao primijeniti poseban postupak.