Politika i gospodarstvo 21.12.2016. 08:45. Zadnja izmjena: 21.12.2016. 08:56.

REDEA

Tri nova projekta međunarodne suradnje

REDEA započinje s provedbom tri međunarodna projekta u tri različita područja, od istraživanja i inovacija u poljoprivredi, preko društvenog poduzetništva do ekoinovacije. Svi su projekti u potpunosti u skladu s ciljevima Međimurske županije u smislu jačanja konkurentnosti gospodarstva tako da bude zasnovano na znanju i inovacijama.
Projekti EcoInn Danube i SENSES sufinancirat će se iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG V-B Dunav 2014.-2020., a bili su prijavljeni na prvi poziv u okviru spomenutog Programa u rujnu prošle godine i to u sklopu prioritetne osi Inovativna i društveno odgovorna Dunavska regija. Projekt TRUE je uspješno prijavljen na program Obzor 2020. u području Istraživanja i inovacija te u okviru radnog programa za područje Sigurnosti hrane, održive poljoprivrede i šumarstva, istraživanje mora, pomorstva i unutarnjih voda te bioekonomije za 2016. i 2017. godinu.

  • Projekt EcoInn Danube prijavljen je u konzorciju trinaestero partnera pod vodstvom Slovačkog centra za znanstvene i tehničke informacije iz Bratislave, a provodit će se od prosinca 2016. do svibnja 2019. godine, uz proračun ukupne vrijednosti 2.126.924,97 eura. Opći cilj projekta je pojačati suradnju dionika u području inovacija s naglaskom na eko-inovacije i poticanje primjene ekotehnologija u Dunavskoj regiji. Osim iz Hrvatske, u projekt su uključeni partneri iz Slovačke, Njemačke, Austrije, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Češke, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
  • Projekt SENSES usmjeren je unaprjeđenju okruženja za društveno poduzetništvo, a provodit će ga deset partnera pod vodstvom mađarskog Javnog neprofitnog društva za razvoj industrije iz Budimpešte. Razdoblje provedbe trajat će od siječnja 2017. do lipnja 2019. godine, a proračun iznosi ukupno 1.530.777,50 eura. U državama obuhvaćenim projektom uočen je trend neodrživosti poslovnih modela postojećih društvenih poduzeća, neodgovarajući instrumenti financiranja i poticaja te loši odnosi između društvenih poduzeća i tržišnih aktera. Iz tog će se razloga projektom SENSES uspostaviti transnacionalna mreža društvenih poduzeća, društveno odgovornih tradicionalnih poduzeća, ulagača, znanstvene zajednice, kreatora javnih politika, kao i nevladinih organizacija koji će zajedno promicati inovativne modele društvenog poduzetništva i društvene inovacije za održiv gospodarski razvoj Dunavske regije.
  • Ukupna vrijednost projekta TRUE, koji će trajati od travnja 2017. do ožujka 2021. godine, iznosi 4.999.927,50 eura, a rezultat je uspješne suradnje konzorcija od 22 partnera iz Europske unije i šire pod vodstvom Instituta James Hutton iz Velike Britanije. Cilj projekta je identificirati i omogućiti razvoj uspješnih proizvodnih sustava leguminoza (biljke koje pripadaju skupini mahunastog povrća) u lancima opskrbe hranom.