Politika i gospodarstvo 20.01.2016. 09:39. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Ulaganje u turizam

U izradi je Masterplan razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine

Međimurska županija definirala je turizam kao jedan od ključnih sektora razvoja Međimurja. Na razini županije načelno postoje strateške odrednice prema kojima se u turizmu naglasak stavlja na eno-gastronomiju, wellness i biciklizam, odnosno, aktivni odmor. No kako su te smjernice postavljene u skladu s trenutnim svjetskim trendovima te nemaju detaljno razrađenu stratešku pozadinu, krenulo se u izradu Masterplana razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine. Potvrđeno je to danas u Maloj vijećnici Međimurske županije, potpisivanjem ugovora o njegovoj izradi, između međimurskog župana Matije Posavca i ravnateljice Instituta za turizam dr.sc. Sande Čorak. Kako je u uvodu objasnio župan, 2015. godina je za Međimurje bila godina pohvala i nagrada, između kojih i druga po redu nagrada Europske destinacije izvrsnosti, ali i Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, pa će s tim u mislima 2016. biti godina rada i daljnjeg ulaganja.

Bilježimo rast turističke potrošnje od 22 posto, imamo 30 posto više stranih gostiju, uz više od 130 tisuća noćenja. To je rezultat rada svih onih koji čine međimurski turizam, ali i činjenice da se mijenja svijest ljudi koji sami žele obnavljati baštinu, restaurirati stare kuće, ulagati u hotele, vinarije ili kušaonice te provoditi projekte, čime nas stavljaju na svjetsku turističku kartu.Matija PosavecŽupan MŽ

Potpisivanje ugovora

Napredak međimurskog turizma donosi nova radna mjesta

Međimurje ima puno više potencijala od onoga što je u turizmu dosad realiziralo, što je na kontinentu normalna pojava, no ono što je evidentno ovdje je da vi rastete puno brže od drugih, što će masterplan dokazati i unaprijediti. Kroz ovaj projekt dokazat će se važnost turizma za županiju, u odnosu na druge djelatnosti, jer donosi dobar dio prihoda i novih zaposlenja. Mladi moraju na sjeveru vidjeti priliku u razvoj turizma.Sanda ČorakRavnateljica Instituta za turizam
Turizam je, kao ključni sektor razvoja, bio obuhvaćen i kratko razrađen u Regionalnom operativnom programu, Strategiji ruralnog razvoja te Županijskoj razvojnoj strategiji, međutim, ti dokumenti nisu omogućili detaljnu stratešku-operativnu razradu samog sektora turizma, a masterplan koji će se završiti u svibnju, tome će svakako doprinijeti. 
Potpisivanju su nazočili i zamjenica župana Sandra Herman, Valentina Hažić, voditeljica Odjela za ruralni razvoj u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje REDEA, Goran Gotal, privremeni pročelnik UO za poslove župana te Neven Ivandić i Snježana Boranić Živoder kao suradnici na izradi masterplana.