Politika i gospodarstvo 04.08.2017. 13:43. Zadnja izmjena: 04.08.2017. 13:50.

Poštovanje i sjećanje

U Međimurju obilježen datum časne pobjede za pravedan cilj

„Obilježavamo 22. obljetnicu sjećanja na veličanstvenu pobjedu hrvatske vojske kojom je oslobođeno 18 posto hrvatskog teritorija. Domovinski rat temelj je naše države, a „Oluja“ kruna borbe za slobodu“, rekao je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Međimurju. 5. kolovoz označava dan kada iskazujemo poštovanje hrabrosti i odlučnosti naših očeva, sinova, supruga i prijatelja, njima gotovo 200 tisuća koji su u presudnih 84 sata oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara te pobjedonosno ušli u Knin, danas grad simbol. Dan je to kada se i mi svojim mislima i promišljanjima prisjećamo svih vrijednosti koje su imali oni kojima je isti posvećen, ali i da proslavimo pobjedu hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.

„Poštujemo svaku žrtvu, svaki je ljudski život jednako vrijedan, ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima. No, mora se znati da je „Oluja“ bila i povijesno će ostati, politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj“, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat. Mimohodom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika borcima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu počast su herojima iskazali i vijećnici Županijske skupštine, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Horvatom, predstavnici Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec, Hrvatske vojske, Uprave za obranu, Matice hrvatske-ogranak Čakovec, Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, Počasnog županijskog zdruga, političkih stranaka, kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Svijeće su zapaljene i kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu uz zajedničku molitvu koju je predvodio fra Željko Železnjak, župnik crkve sv. Nikole biskupa u Čakovcu i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu koji je iskazao zahvalnost svim braniteljima  i dodao kako se molimo da se ne izgubi ništa od onog za što su živjeli, borili se i život dali naši branitelji.

„Prošle su 22 godine od događaja kojih se i nakon tog vremena prisjećamo s jednakim pijetetom i poštovanjem, na one koji su otišli u rat braneći svoju domovinu. Posebno na 78 međimurskih heroja, koji se s tog puta nikada nisu vratili. Upravo ćemo stoga ovaj spomen zid pred kojim palimo svijeće i spomen obilježje pred kojim smo položili vijence rekonstruirati kao trajni spomen na njihovu žrtvu u suradnji s Gradom Čakovcem i Koordinacijom, kako bi u perivoju Zrinskih u srcu grada Čakovca i Međimurja imali spomenik gdje ćemo se okupljati, a buduće generacije podsjećati na sve ono što je bilo 1991. godine, sa željom da se više nikada ne ponove i ne dogode takve strahote“, naglasio je pritom međimurski župan, dodao kako se 5. kolovoza slavi veličanstvena pobjeda hrvatske vojske, te pozvao sve da poštuju velike dane novije hrvatske povijesti, kao što je ovaj, ali i nadolazeći 17. rujna, Spomendan oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja.

Čestitka Matije Posavca: Ne zaboravimo ovu žrtvu i ostavštinu