Politika i gospodarstvo 28.01.2016. 08:54. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Nezadovoljni programom nove Vlade

U Međimurskom demokratskom savezu pitaju se što je s najavljenom decentralizacijom

Unatoč našim velikim očekivanjima ni nova hrvatska Vlada u svom programu nema reformi koje bi uključivale decentralizaciju i regionalizaciju Hrvatske, kazali su na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Čakovcu čelnici Međimurskog demokratskog saveza. 

- Vlada u svom programu nazvanom „Strategija transformacije Hrvatske“ kao svoj osnovni cilj navodi poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u Hrvatskoj i podizanje životnog standarda građana. MDS smatra da ostvarenje toga nije moguće bez reforme lokalne i regionalne samouprave. Hrvatska je danas jedna od najcentraliziranijih država u Europi, a prevelika uloga centralne države rezultirala je poraznim ekonomskim pokazateljima, neravnomjernim i nepravednim regionalnim razvojem, ali i iscrpljenim i blokiranim političkim sustavom. Europske zemlje u kojima pojedinačne regije imaju veće ovlasti i odgovornosti u poreznoj, zakonodavnoj i obrazovnoj politici gospodarski su naprednije od onih s centraliziranom upravom.  

Hrvatskoj trebaju snažne i autonomne regije koje bi bile generator razvoja. MDS se zalaže za podjelu na 8 regija – među kojima i Međimurje čime bi se smanjila prevelika moć centralne države, podigla bi se razina demokracije jačanjem participacije građana i osigurali uvjeti za brži društveni i gospodarski razvoj. Nažalost, reforma nije našla mjesto u Programu nove Vlade, kazao je predsjednik stranke Željko Pavlic, javno pitajući MOST - Što je s prijedlogom reforme lokalne i regionalne samouprave koja se u velikoj mjeri podudara s programom MDS-a, pogotovo u svjetlu činjenice da je MOST za ministricu Javne uprave predložio Dubravku Jurlina Alibegović, ravnateljicu Ekonomskog instituta, koja se svojim stručnim radom i djelima zalagala za spomenuto.