Politika i gospodarstvo 14.01.2016. 10:56. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Ministar Šipuš u posjetu Međimurju

Odrađen radni sastanak u Muzeju Međimurja Čakovec

Međimurska županija je iz svog proračuna za 2015. veći dio sredstava usmjerila za kulturu, oko 6 milijuna kuna, od čega za muzejsku djelatnost 2 milijuna kuna, dok je Ministarstvo kulture RH u proteklim mjesecima potpomoglo tri muzejska projekta vrijedna više od milijun kuna. Stoga ni ne čudi kako je u okviru službenog posjeta Međimurskoj županiji ministar kulture RH Berislav Šipuš uz domaćinstvo međimurskog župana Matije Posavca odradio radni sastanak u Muzeju Međimurja Čakovec.

U četiri godine mandata količina sredstva iz godine u godinu je rasla, a na samom smo startu prepoznali koliko je važno ulagati upravo u baštinu i investicije za nastavak radova, jer je taj segment dosta patio. Stoga nam je obnova Starog grada u Čakovca kao vrhunski i vrijedan projekt, ujedno i jedan od prioriteta.
Berislav ŠipušMinistar kulture RH

- Radit ćemo kompletnu restauraciju ovog prostora Starog grada i palače, koji su samo srce našeg grada. Naše su stručne službe završile projektnu dokumentaciju, a sada očekujemo otvaranje natječaja krajem siječnja, na koji ćemo se javiti. Time ćemo bez sumnje Međimursku županiju, ali i državu staviti na jednu kartu u vidu baštine Zrinskih, rekao je župan Posavec i objasnio kako je glavni cilj da prostor u čakovečkom parku, najkompleksnijem i najvrjednijem spomeniku kulturne baštine u ovom kraju zaživi te diše uz svakodnevne sadržaje, ispunjen posjetiteljima.

U Muzeju Međimurja Čakovec

Županija i ministarstvo financijskim ulaganjima drže status grada i županije Zrinskih 

Uz ministra i župana radnom sastanku u Muzeju Međimurja prisustvovali su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Sandra Herman, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurja REDEA-e Sandra Polanec Marinović i pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec, kao i zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović te domaćin ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan koji su se složili kako je sve spremno za strukturne fondove i prvi dio velikog projekta revitalizacije te kako je međimurska kultura u ovom razdoblju iz Zagreba pribavila najviše sredstava. 

Ministar kulture Berislav Šipuš
Sastanak u Općini Pribislavec

Posjet ministra Međimurju, iskorišten je i za sastanak u Općini Pribislavec na temu rješavanja pitanja zlostavljanja životinja. Prisjetimo se, upravo je ministar bio inicijator sastanka triju ministarstva kojim se krenulo u traženje solucija za ovu problematiku. Uz načelnicu Višnju Ivačić sa zamjenikom Željkom Balogom, voditeljem ispostave     Veterinarske inspekcije Marijanom Glavinom, Aleksandrom Hampamer, dopredsjednicom Udruge ZEU Prijatelji životinja i prirode te Kristijana Baloga, predsjednika Udruge mladih Roma, zaključeno je kako će se zajedničkim snagama, dogovorenim akcijskim planom pobrinuti za pse kojima je neophodno zbrinjavanje, a ministarstvo uz humanitarce umjetnike i kulturnjake osigurati sredstva za njegovo provođenje.