Politika i gospodarstvo 18.03.2016. 10:52. Zadnja izmjena: 18.03.2016. 10:55.

Dvadeset i peta obljetnica

U spomen na osnutak Roda u čakovečkoj policiji otkrivena spomen ploča

Specijalna jedinica policije Policijske uprave Varaždin "Roda" osnovana je 18. ožujka 1991. godine u zgradi čakovečke policije. Na svoje prve ratne zadatke krenuli su iz prostorija Policijske postaje Čakovec, gdje je danas smještena Postaja prometne policije. U petak 18. ožujka održana je svečanost povodom 25. godišnjice osnutka Roda, koje je osnovalo četrdesetak hrabrih mladića. Članovi su bili policajci s područja bivših općina Čakovec, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Varaždin.

- Kad se u zraku već mogao osjetiti miris rata i sve je ukazivalo na to da se tek uspostavljana mlada i neovisna država bez prolivene krvi neće moći održati i krenuti u demokratski razvoj, državno rukovodstvo vođeno mišlju da su samo redarstvene snage u mogućnosti oduprijeti se remetilačkim faktorima prišlo je osnivanju elitnih postrojbi policije. Jedinici pristupaju policajci dragovoljci, sinovi Međimurja, Podravine i Zagorja. Svoje herojstvo i ljubav prema domovini iskazuju boreći se i prolijevajući svoju krv od Vukovara do Dubrovnika, preko vrhova Velebita, ali i za oslobođenje svojih ognjišta diljem Međimurja, Podravine i Varaždina - kazao je Goran Mihalić, predsjednik udruge Roda.

Prigodne govore održali su i Krunoslav Gosarić, načelnik PU međimurske, Danko Bunić, prvi ratni zapovjednik Roda i župan Matija Posavec. Ispred spomen zida poginulim i nestalim policajcima u hodniku PU međimurske izaslanstva su upalila svijeće. Danko Bunić i Matija Posavec potom su, uz ovu obljetnicu, otkrili novu spomen ploču koja će trajno svjedočiti o osnutku Roda.