Politika i gospodarstvo 26.03.2017. 15:50. Zadnja izmjena: 26.03.2017. 15:50.

Šok u Gornjem Mihaljevcu

Ugušit će nas gotovo 2 milijuna kuna poreza za Park mladosti!

U Gornjem Mihaljevcu u planu je potpuna rekonstrukcija Parka mladosti. Uz postojeći nogometni teren i stari objekt gradila bi se igrališta za druge sportove i nove svlačionice. Najavljeno je da će novcem iz fondova biti pokrivena cijela investicija. Dugo se čekalo otvaranje Mjere 7 EU, koje se konačno i dogodilo, 20. veljače. No, na sjednici Općinskog vijeća, 3. ožujka uslijedio je potpuni šok. Vijećnici su trebali dati suglasnost za provedbu ulaganja i prijavu na natječaj.

MUK I TIŠINA

- Sva je dokumentacija spremna i nedostaje nam još samo ova odluka; ona se predaje pri kandidaturi. Prijave se primaju od 16. travnja - predstavio je točku načelnik Goran Lovrec. No, tada je bivši načelnik Franjo Kovačić otvorio podijeljene materijala i upitao: "Dobro, a tko plaća ovih skoro 2 milijuna kuna razlike? Piše da EU pokriva 6,349, RH 1,120 milijuna kuna, a ukupna cijena je 9,337 milijuna kuna..."

Zavladao je muk i tišina i svi su počeli bjesomučno listati. Nakon poduže rasprave shvatili su neumitno - najviši iznos javne potpore iznosi milijun eura. Projekt toliko i vrijedi, ali bez poreza na dodanu vrijednost. Riječ je o još gotovo 1,9 milijuna kuna i ne piše tko bi ih platio! - Evo, nemam kaj reći. Ovo me zbunjuje. Bilo je rečeno tako, da je sve pokriveno - bile su prve načelnikove riječi nakon poduže zbunjenosti.

KAD JE BAL NEK' JE BAL

- Znači mi PDV gutamo? Je li to bilo predviđeno? - pitao je Josip Petković, predsjednik Općinskog vijeća, dodavši da im je projekt predstavljao Dražen Breglec. - Jesmo li spremni zadužiti Općinu za skoro 2 milijuna kuna? - nadovezao se Kovačić, kojemu je situacija stigla "kao melem na ranu". Naime, otkad je Lovrec načelnik Kovačić sluša kako "Općinu moraju izvlačiti iz dugova zbog njegovih dubioza oko poduzetničke zone".

Vijećnici su na kraju ipak izglasali ovu suglasnost, tijesnom većinom od šest prema pet glasova. HDZ i HSS bili su protiv, a "Lovrecovim nezavisnima" podršku je uz SDP, pomalo neočekivano, dao Josip Petković iz HSLS-a, sa stranačkim kolegom Borisom Resmanom. Neočekivano stoga što je i Petković s načelnikom uglavnom na ratnoj nozi. Lovrec ga je svojevremeno neizravno svrstao u "kočničare razvoja općine", što mu ovaj nije zaboravio. - Kad je bal nek je bal. Glasam za, da ne bi netko opet rekao da sam kočničar - kazao je.

NAKON PROSPAVANE NOĆI: Otvaramo troškovnik i režemo

Dva dana nakon sjednice Vijeća, kad je načelnik Goran Lovrec sabrao dojmove, nazvali smo ga i upitali: "I, što sad?"

- Evo, stvarno, tako nam je bilo predstavljeno od gospodina Bregleca iz tvrtke Eufondia, koja nam je izrađivala prijavu za natječaj na fondove EU. A sad ćemo morati "rezati" troškovnik i cijenu projekta s uključenim PDV-om smanjiti na ukupnih milijun eura. Već smo krenuli u tome smjeru - kazao nam je Lovrec. Dodao je da ni plaćanje PDV-a, kad bi se dobilo milijun eura, ne bi bio loš posao. Podsjetimo, lani smo pisali da će Općina, ukoliko ne dobiju novac iz fondova, sama uređivati Park mladosti po etapama. No kako sada stvari stoje smanjivat će se vrijednost projekta. Što će točno iz njega ispasti znat će se uskoro, jer rok za prijavu je blizu.