Politika i gospodarstvo 18.04.2019. 09:23. Zadnja izmjena: 18.04.2019. 09:27.

26. svibnja

Uskoro izbori za zastupnike u Europskom parlamentu: Tko su međimurski kandidati?

Građani Hrvatske će u 26. svibnja po drugi puta birati svoje predstavnike u Europskom parlamentu i to između čak 396 kandidata na 33 kandidacijske liste (dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska) sa po 12 imena na svakoj. Za zastupničko mjesto u Bruxellesu boriti će se i 11 Međimuraca.

Nositelj liste HDZ-a je Karlo Ressler, a peta na toj listi je Čakovčanka Sunčana Glavak. Listu SDP-a nosi Tonino Picula, a deveti na listi je Mladen Novak iz Slakovca. Nositelj liste HNS-liberalni demokrati je je aktualni međimurski župan Matija Posavec. Nositelj liste koalicije stranaka HSS-GLAS-IDS-HSU-PGS-Demokrati-HL-Laburisti je Istrijanin Valter Flego, a šesta na listi Marina Gradišer iz Čakovca. Nositelj liste Živog zida je Tihomir Lukanić, a peti na listi te stranke je Branimir Bunjac iz Mihovljana. Nositelj liste NS – reformisti je Radimir Čačić, a treći na listi je Ervin Vičević iz Praporčana. Nositelj liste HSLS-a je Saša Poljanec-Borić, a šesta na listi je Blaženka Zvošec iz Kotoribe. Nositelj liste HDS-a je Zoran Jukić, a četvrti na listi je Miljenko Cmrečak iz Murskog Središća. Nositeljica liste stranke Blokirani-deblokirajmo Hrvatsku je Miriam Kervatin, deveti na toj listi je Ivica Smolić iz Šenkovca, a deseti Ivan Hegeduš iz Čehovca. Nositelj liste Slobodne Hrvatske je Danijel Galović, a peti na listi je Gorkić Taradi iz Čakovca.

Za ulazak u Europski parlament još se natječu Autohtona hrvatska stranka prava s nositeljem liste Draženom Kelemincem, stranka Bandić Milan 365-stranka rada i solidarnosti s nositeljicom Martinom Bienenfeld, zatim koalicija Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku-HSP s nositeljicom Brunom Esih, Demokratski savez Srba s nositeljem Srđanom Milakovićem, koalicija HRAST-HKS-HSP AS-UHD s nositeljicom Ružom Tomašić, Hrvatska braniteljska pučka stranka s nositeljem Nenadom Vlahovićem, Hrvatska demokratska stranka s nositeljem Deanom Golubićem, Hrvatska stranka reda s nositeljem Darkom Dugom, Kandidacijska lista grupe birača s nositeljem Mislavom Kolakušićem, Moja voljena Hrvatska s nositeljem Ivanom Lipakom, Most nezavisnih lista s nositeljem Božom Petrovim, koalicija Možemo!-politička platforma-Nova ljevica-Orah s nositeljem Tomislavom Tomaševićem, koalicija Pametno-Unija Kvarnera s nositeljem Ivicom Puljakom, Kandidacijska lista grupe birača s nositeljicom Marijanom Petir, Pokret za modernu Hrvatsku s nositeljem Damirom Mihelićem, koalicija Radnička fronta-Socijalistička radnička partija Hrvatske s nositeljicom Katarinom Peović Vuković, Samostalna demokratska srpska stranka s nositeljem Miloradom Pupovcem, Slobodarska stranka Hrvatske s nositeljem Mirom Matijevićem, Stranka narodnog i građanskog aktivizma s nositeljem Goranom Aleksićem, Stranka antikorupcije, razvoja i transparentnosti s nositeljicom Dalijom Orešković, Stranka hrvatskog zajedništva s nositeljem Miljenkom Marićem, Zagorska stranka za Zagreb s nositeljem Ljubomirom Puljićem i Zelena lista s nositeljem Nenadom Matićem.