Politika i gospodarstvo 22.01.2018. 08:20. Zadnja izmjena: 22.01.2018. 08:22.

Ukazati na probleme!

Uz Dan socijalnog partnerstva 21. siječnja

Institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 21. siječnja 1994. godine stupanjem na snagu Osnovnog teksta Sporazuma o osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, a Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donio je Odluku o obilježavanju toga dana Danom socijalnog partnerstva. Navedeni dan se s opravdanjem smatrati začetkom tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Socijalno partnerstvo u zemljama Europske unije ima dugu tradiciju jer samo istinskim socijalnim partnerstvom i zajedničkim naporima svih relevantnih čimbenika moguće je uspješno provesti opći napredak društva. Socijalni dijalog uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili razmjene informacija između predstavnika Vlade, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa koje su vezane uz gospodarsku i socijalnu politiku. Za Republiku Hrvatsku od osobitog značaja je razvoj i unapređenje socijalnog dijaloga. Obilježavanje toga dana treba predstavljati kontinuirani poticaj daljnjem razvoju socijalnog partnerstva.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji osnovano je u svibnju 2002. godine i redovito na svojim sjednicama raspravlja o svim socijalnim, gospodarskim i ekonomskim problemima. Dobar rad Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji prepoznat je i na nacionalnom nivou , a svojim radom dokazali smo da nas treba uvažavati. Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji zalaže se za to da ne bude samo savjetodavno tijelo, već da njegove odluke imaju i obvezujući karakter prema nadležnim institucijama.

Zadatak i obveza Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji je da i dalje ukazuje na probleme koji se u našem gospodarstvu i cjelokupnom društvu javljaju. Sva tri socijalna partnera nastojati će pridonositi cjelokupnom razvoju Međimurske županije. Spremni smo raspravljati o svim prijedlozima i sugestijama. Na suradnju pozivamo sve koji žele pridonijeti našem boljem radu Svjesni smo da se do napretka ne dolazi lako, niti brzo, socijalni mir ne može se nametnuti, ali se može ostvariti odgovornim i strpljivim dijalogom.

Izvor: Josip Grivec