Politika i gospodarstvo 26.11.2018. 14:05. Zadnja izmjena: 27.11.2018. 13:40.

Dom za starije i nemoćne osobe Slakovec

Skrbe za starije i nemoćne već 20 godina

Dom za starije i nemoćne osobe Slakovec, kao što mu i sam naziv govori smješten je u malom međimurskom mjestu Slakovec, nedaleko je od Čakovca, a okružen prirodom. Upravo je to zelenilo i smiraj koji dolazi u ovo kasno jesensko doba najjači motivator da u ovaj Dom dolaze korisnici iz cijelog Međimurja, ali i Dalmacije, Zagreba pa čak i Slovenije. Dom za starije i nemoćne osobe Slakovec kao ustanovu socijalne skrbi prije dvadeset godina osnovali su Nada i Zvonko Buza. Oboje su prije toga bili zdravstveni djelatnici, a 1998. godine udomili su svojih prvih deset osoba. Već sedam godina nakon toga, završila je dogradnja i velika rekonstrukcija objekta kako bi mogli primiti više korisnika i pružiti što bolju njegu. Razne anegdote i lijepe uspomene o počecima i više od 800 osoba koje su godinama živjele uz njih još uvijek se s radošću prepričavaju.

-Danas brinemo za 73 korisnika, a pružanje visoko kvalitetne usluge, počevši od individualnog pristupa do zdravstvene skrbi koja se temelji na postupcima gerijatrijske zdravstvene njege naš je osnovni cilj, ispričala je Nikolina Buza Lehkec, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Slakovec, diplomirana socijalna radnica. Ovisno o razini samostalnosti i pokretnosti korisnika, na raspolaganju su jednokrevetne i dvokrevetne sobe opremljene medicinskim krevetima i pripadajućom opremom za ugodan boravak svakog korisnika u Domu. Prostrane kupaonice opremljene su opremom prilagođenom teže pokretnim osobama. Objekt se proteže na dvije etaže, a kako bi manje pokretni i nepokretni korisnici imali mogućnost mobilnosti, u Domu se nalazi pokretna platforma. Socijalna radnica i fizioterapeutkinja brinu da se svi korisnici Doma osjećaju ugodno i kvalitetno provode slobodno vrijeme. U dva velika dnevna boravka osim organiziranih aktivnosti, korisnici biraju žele li razgovarati uz kavicu i čaj ili zaigrati neku od društvenih igara.

U mogućnosti smo ugostiti i brinuti za 73 korisnika

24-satna njega

Profesionalno, iskusno i pouzdano osoblje kojeg čini tim od 25 djelatnika, jamči vrhunsku kvalitetu 24-satne zdravstvene njege, fizikalne terapije te čistoću i jelovnik prilagođen željama i potrebama korisnika. Tijekom boravka u Domu korisnicima se pružaju i dodatne usluge poput organiziranih izleta, frizerskih, pedikerskih i slično.

-Imamo i odličnu suradnju s dr. opće med. Željkom Bošnjak u ambulanti Pleškovec koja svojim stručnim i toplim odnosom prema korisnicima utječe na kvalitetu naše usluge. Pohvalili bismo i županijsku bolnicu Čakovec koja nam je važan sudionik u našoj djelatnosti, ističu Nada i Zvonko Buza.

U Domu za starije i nemoćne vlada pozitivna atmosfera, a svi se najviše vesele proslavama rođendana i imendana, ali i obilježavanju većih blagdana i praznika. –Svakog Božića simbolično darujemo korisnike s poklonima ispod bora. Gotovo je nevjerojatno vidjeti koliko ih obraduju takve male stvari, ispričao je Siniša Lehkec, zadužen za nabavu i tehničko funkcioniranje Doma.

Suradnja sa župom Nedelišće je oslično uhodana i za svakog većeg blagdana u Domu se organizira ispovijed i slavi se sveta misa. Organizira se i dolazak kulturno – umjetničkih društava, zborova, udruga, dramskih družina te posjet vrtičkih skupina s područja naše i susjedne Županije.

Što kažu korisnici?

Za našeg boravka, popričali smo s dvoje korisnika. Juraj Barbaš rodom je iz Novakovca, a u Domu za starije i nemoćne Slakovec živi već četiri godine. – Već ukupno jedanaest godina živim u domovima, a prije nego sam došao ovdje promijenio sam čak dva. Ovdje sam konačno zadovoljan. Dom je otvorenog tipa i mogu slobodno šetati kad god želim što je meni izuzetno važno. Jednu turu po obližnjoj šumi napravim prije doručka, drugu nakon doručka, a često prošetam i nakon ručka. Marija Naranđa u Dom za starije i nemoćne stigla je prije godinu dana iz Preloga. – Smještena sam u jednokrevetnu sobu i to mi odgovar, a kad se zaželim društva, odem u dnevni boravak i pridružim se prijateljicama. U Prelogu sam živjela sama i naviknuta sam imati svoj mir, a posebno me veseli to što je sve oko mene čisto i uredno. Ovdje se osjećam sigurno i ukoliko je potrebno, imam zagarantiranu brzu pomoć.

Marija Naranđa i Juraj Barbaš

Domaća kuhinja i dijetalna prehrana prilagođena željama korisnika, pripremljena na zdravi način prema HACCP standardima

Profesionalni djelatnici

Prema riječima ravnateljice, djelatnici su stupovi Doma, a među njima se ističu oni koji su u Domu zaposleni više od 15 godina. To su njegovateljica Klaudija Marciuš, kuharica Ružica Dobranić koja je nedavno otišla u mirovinu i medicinska sestra Klaudija Fegeš. 

-Radimo u osjetljivoj djelatnosti i dajemo sve od sebe kako bismo opravdali povjerenje korisnika, ali i njihovih obitelji. Ugled se stvara godinama i mi smo izuzetno ponosni što ga svake godine uspijevamo zadržati i dodatno razvijati, zaključuje ravnateljica Buza Lehkec.

Klaudija Marciuš, Ružica Dobranić i Klaudija Fegeš u Domu za starije i nemoćne Slakovec rade više od 15 godina

Dom za starije i nemoćne Slakovec
Slakovec 70, 40 305 Nedelišće
040 / 829 181
[email protected]

Izvor: 3318