Politika i gospodarstvo 24.05.2019. 11:20. Zadnja izmjena: 24.05.2019. 11:20.

Čakovec

Večer ekonomije: O uvođenju eura i poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj

U Čakovcu je nedavno održana Večer ekonomije koju je organizirala Poslovna udruga Proaktivci. Predsjednik Matija Topličanec je pozdravljajući okupljene predstavio nedavno osnovanu udrugu koja povezuje mlade mlade, obrazovane i savjesne osobe, služeći im kao alat za stvaranje poslovnih veza i prilika za dodatno usavršavanje.

Okupljenima su predstavljene dvije knjige, „Euro u Hrvatskoj – za i protiv“ koju je napisao mr. sc. Velimir Šonje, ekonomski analitičar i konzultant u oblasti makroekonomike i financija, te „Makroekonomika 1, za ekonomiste i neekonomiste“, kojoj su autori prof. dr. sc. Ivo Bićanić i Milan Deskar-Škrbić, mag. oec. Glavni dio večeri činila je, međutim, panel rasprava na teme uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj i stanje u hrvatskom gospodarstvu. Kao panelisti u njoj su, među ostalima, sudjelovali V. Šonje i I. Bićanić, te župan Matija Posavec. O uvođenju eura argumenti ZA malo pretežu nad onima protiv jer Hrvatska kao mala i otvorena ekonomija od vlastite valute nema velike koristi, rekao je Šonje.

Integracijom u Europsku monetarnu uniju povećavaju se šanse za razvoj trgovine, investicije i za gospodarski rast, dodao je. I kad je riječ o Međimurju i njegovom gospodarstvu nema dvojbe o tome da će učinci uvođenja eura biti pozitivni, složio se i župan Posavec, koji je podsjetio da je gospodarstvo Međimurja ionako uvelike usmjereno na suradnju s gospodarstvima država u eurozoni – 84 posto našeg izvoza ide u Njemačku, Austriju, Italiju i Sloveniju.