Politika i gospodarstvo 16.05.2019. 08:09. Zadnja izmjena: 16.05.2019. 08:10.

Srijeda, 15. svibnja

Veleposlanik Republike Albanije u Međimurskoj županiji

U srijedu, 15. svibnja u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravili su veleposlanik Republike Albanije u Hrvatskoj, Nj.E. Riza Poda i počasni konzul Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Stjepan Šafran sa suradnicima.

Uz jačanje gospodarske suradnje, teme i rezultati sastanka su dogovor oko povezivanja Međimurja s albanskim regijama kao i iskustva Međimurske županije u povlačenju sredstava iz pred pristupnih fondova: „Albaniji možemo ponuditi savjetodavne, odnosno konzultantske usluge na njihovom putu europskih integracija. Visoka iskorištenost europskih fondova, dobro postavljena i efikasna javna uprava, kvalitetna razvojna i energetska agencija, inovacijski centri, gradnja javne infrastrukture samo su neki od primjera dobre prakse koje možemo ponuditi kako bi ono najbolje što imamo mogli i drugi naučiti od nas, kao što i mi učimo od drugih.“, istaknuo je na početku konferencije za medije župan Međimurske županije Matija Posavec.

„Pružamo ruku suradnje i prijateljstva Republici Albaniji kroz mogućnosti povezivanja regija i jačanje potencijala dviju država, s obzirom na dosadašnje dobre odnose između naših dviju zemalja i gospodarske mogućnosti koje imamo.“, dodao je župan Posavec. Izvoz roba i usluga u Albaniju iz Međimurske županije prošle godine kretao se na razini oko 4 milijuna kuna, dok se uvoz i formalna suradnja moraju ojačati, što je jedan od glavnih razloga radnog sastanka održanog u prostorijama Međimurske županije na kojem su uz župana Matiju Posavca, njegove zamjenike Sandru Herman i Josipa Grivca, pročelnicu Upravnog odjela za poslove župana Vesnu Halugu te veleposlanika Rizu Podu i počasnog konzula Stjepana Šafrana, nazočili i opunomoćena ministrica i zamjenica veleposlanika Elvira Isufi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije Habib Tahiri i ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.