Politika i gospodarstvo 01.02.2017. 14:14. Zadnja izmjena: 01.02.2017. 14:16.

Posjet Međimurju

Veleposlanik Rumunjske naglasio da je došao u dio Hrvatske poznat po razvoju i gostoljubivosti

Veleposlanik Republike Rumunjske u Republici Hrvatskoj, nj.e. Constanin Mihail Grigorie u srijedu je posjetio Čakovec i Međimurje. U čakovečkoj gradskoj vijećnici zajedno su ih primili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima. U nešto više od sat vremena konstruktivnog i sadržajnog razgovora domaćini su goste upoznali s mogućnostima za suradnju koje Čakovec i Međimurje nude na međunarodnom planu.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da smo sredina koja je u mnogočemu predvodnik u Hrvatskoj. „Ovaj dio Hrvatske među najrazvijenijima je u zemlji, ponajprije zbog ljudi koji ovdje žive“, rekao je Kovač i nastavio da mogućnosti za suradnju ima, ponajprije na gospodarstvenom planu, ali i obrazovanju i kulturi. Kazališna družina „Pinklec“ tako je lani u suradnji s državnim lutkarskim kazalištem iz Bukurešta producirala predstavu, koju će ove godine snimiti rumunjska državna televizija.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da Međimurska županija već ranije uspostavila kontakte s rumunjskom županijom Arges te da ove godine očekuju formaliziranje suradnje. Ovdje živi i velik broj pripadnika romske nacionalne manjine koji govori inačicom rumunjskog jezika, u čije se poboljšanje uvjeta života ulaže mnogo, no uvijek ima mjesta za napredak.

Veleposlanik, nj.e. Constantin Mihail Georgie, naglasio je da dolazi u dio Hrvatske koji je poznat po svojem razvoju i gostoljubivosti. Hrvatska i Rumunjska na razini predsjednika država i vlada iznimno dobro surađuju, no njegova je želja tu suradnju spustiti i na lokalnu razinu. Posjet Čakovcu i Međimurju dio je obilaska Hrvatske, te vjeruje da su današnji razgovori i kontakti bili korisni. Potencijala za suradnju osim na kulturnom i obrazovnom planu, vidi u povezivanju gospodarstvenika, jer tržišta dviju zemljama zanimljiva su poduzetnicama obiju strana.