Politika i gospodarstvo 15.04.2017. 11:42. Zadnja izmjena: 15.04.2017. 11:46.

24. sjednica

Vijećnici Skupštine Međimurske županije zaokružili svoj četverogodišnji mandat

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 24. sjednica Skupštine Međimurske županije, druga radna u 2017. godini, a ujedno i posljednja u ovom sazivu zbog skorih lokalnih izbora. U jednom od intenzivnijih dnevnih redova dosad, koji je uslijed mnogobrojnih izvješća sadržavao 31 točku, vijećnici Skupštine Međimurske županije u tek nešto više od 2 sata zasjedanja zaokružili su svoj četverogodišnji mandat.

Posljednje usvojene odluke tako su  godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2016. godinu, izvješće o radu župana za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2016., prijedlozi za dodjelu nagrade Zrinski i nagrade za životno djelo, prijedlog plana nabave za 2017., dana je suglasnost za potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte Rekonstrukcije i opremanja dnevne bolnice i kirurgije te Rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog Grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, zatim usvojen prijedlog odluke o dodjeli jednokratne financijske potpore redovnim studentima, pa i onaj o raspisivanju Javnog poziva za iskaz interesa za kupnju nekretnina na području gospodarske zone „Poslovni park Međimurje“, a  usvojena su i izvješća o radu ustanova i službi, njih ukupno 11.

Međimurska županija je pred potpisivanjem tri vrijedna ugovora za privlačenje europskih sredstava – Županijske bolnice Čakovec vrijedan 65 milijuna kuna, projekt revitalizacije palače Zrinski vrijedan 41 milijun kuna i projekt Attractour na prostoru bivše Vojarne vrijedan oko 4 milijuna kuna. „Upravo s tim projektima, zajedno s odlukom o decentraliziranim sredstvima u kojima je u obrazovnom i zdravstvenom segmentu preko 25 milijuna kuna investicija, okreće se još jedan investicijski ciklus vrijedan preko 120 milijuna kuna. To je samo dokaz da u ovome trenutku Međimurska županija pokreće najveći investicijski ciklus u proteklih 25 godina koji zajedno sa svim projektima koji se u ovom trenutku odvijaju, za koje su potpisani ugovori ili će se vrlo skoro potpisati, a iznosi preko milijardu i 142 milijuna kuna“, zaključio je župan Matija Posavec.

Prema riječima župana Posavca, najveći pokazatelj jednog uspješnog mandata je taj da su prije 4 godine naslijedili dug u Županijskom proračunu od 35,4 milijuna kuna, dok je danas u obračunu proračuna vidljivo da je smanjen za skoro trećinu, na 12,3 milijuna kuna. „Ujedno broj zaposlenih na neodređeno vrijeme u našoj upravi s 54 smo smanjili na 43, što je smanjene za više od 20%. Na nekom hladnom pogonu plaćanim pravima uštedjelo se oko 2 milijuna kuna, što smo usmjerili  prema našim građanima. Ja ću kao župan, kao predstavnik izvršne vlasti, doista ocijeniti ovaj saziv Županijske skupštine kao vrlo korektan i vrlo konstruktivan. Bilo je suradnje, lojalnosti u smislu da sve ono što smo željeli razvijati i realizirati da smo uspješno zaključili u suradnji sa svim vijećnicama i vijećnicima. Uvjeren sam da nas ova, jedna visoka razina političke suradnje, očekuje i u vremenima koja su pred nama“, dodao je međimurski župan.