Politika i gospodarstvo 29.04.2017. 19:30. Zadnja izmjena: 29.04.2017. 19:34.

Uspješno poslovanje

Više od milijarde prihoda u prošloj je godini ostvarila grupa Čakovečki mlinovi d.d.

Grupa Čakovečki mlinovi d.d. koju uz samu istoimenu tvrtku čine i poduzeća Metss d.o.o Čakovec, Radnik Opatija d.d. Lovran, Trgovina Krk d.d. Malinska, Vražap d.o.o. Zadar, Trgostil d.d. Donja Stubica, Trgocentar d.d. Virovitica i Pogača Babin Kuk d.o.o. Dubrovnik i u prošloj je godini poslovala uspješno. Kako se navodi u izvješću kompanije, poslovnu godinu završili su s rastom prihoda od 1.65 posto te je ukupni prihod iznosio milijardu i 232,000.000 kuna, a rashodimilijardu i 163,000.000 kuna. Kontinuirani rast prihoda bilježili su segmenti maloprodaje i pekarstva, dok su prihodi u mlinarstvu bili nešto niži, no, isključivo zbog promjene cijena gotovih proizvoda uslijed burzovnih kretanja cijene pšenice. Međutim, 2016. godina u mlinarstvu će ostati zapamćena. Rekonstruirano je kompletno mlinsko postrojenje u Čakovcu čime je značajno podignut kapacitet proizvodnje, dok je ovdašnji mlin postao jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe. U postrojenje je uloženo 7,700.000 eura, a puštanje u rad planira se u drugoj polovici ove godine.

Kad je riječ o maloprodajnom dijelu grupe Čakovečki mlinovi broj maloprodajnih mjesta nije se značajno povećavao, ali investiralo u obnovu postojeće mreže trgovina. Obnovljene su  četiri prodavaonice u Međimurju, tvrtka Trgostil na području grada Zagreba i Zagrebačke županije otvorila je 13 maloprodajnih objekata te obnovila četiri veća centra. Trgovina Krk proširila je ponudu građevinskog materijala u novom prodajnom centru u Malinskoj.

Dioničarima grupe Čakovečki mlinovi prošle su godine, u dva navrata isplaćene i dividende – u travnju 60, te u prosincu, 75 kuna po dionici.