Politika i gospodarstvo 01.07.2020. 08:05. Zadnja izmjena: 01.07.2020. 08:05.

Financijska pomoć

Za 28 projekata iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva Županija osigurala 530 000 kuna

Međimurska županija osigurala je 530.226,60 kuna za 28 projekata i programa poljoprivrednih udruga u Međimurju koji pridonose unaprjeđenju rada, stjecanju znanja i iskustava na području poljoprivrede, šumarstva i lovstva.

Ugovore je s predstavnicima udruga potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zahvalio poljoprivrednicima, lovcima, svima koji ulažu u razvoj poljoprivrede, šumarstva i lovstva u Međimurju. „Zasigurno vam nije lako djelovati u ovim izazovnim vremenima, no svaka teška situacija je prilika za promjene i nova ulaganja. Međimurska županija je u odnosu na prošlu godinu povećala sredstva za programe te vam nastojimo biti maksimalna potpora. Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko je važno ulagati u projekte i zaštitu autohtonih poljoprivrednih proizvoda, što u Međimurju rade brojne udruge, a Međimurska županije podupire potporama.“

Detalje o natječaju koji je bio otvoren od 3. ožujka do 1. lipnja predstavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović koji je istaknuo da su odobreni svi prijavljeni projekti: „Pored bespovratnih novčanih sredstava koje dodjeljujemo kroz naš Program potpora u poljoprivredi s ciljem poticanja razvoja poljoprivrede i zbog čega kontinuirano povećavamo broj mjera u Programu, Županija indirektno potiče razvoj poljoprivrede i kroz sufinanciranje aktivnosti udruga i podršku njihovom radu i programima.“

Prijaviti su se mogli projekti i programi koji čine osnovnu djelatnost udruga, a u skladu su sa svim strateškim smjernicama razvoja poljoprivrede, šumarstva i lovstva te su od osobitog interesa za razvoj Međimurske županije. Inovativnost programa, dosadašnje djelovanje u lokalnoj zajednici i doprinos društvu, održivost programa i reference neki su od kriterija po kojima su se ocjenjivale prijave.

Među programima kojima je odobreno financiranje je „Razvoj i prezentiranje pčelarstva Međimurske županije“ Udruge pčelara Međimurke županije „Agacija“ čiji je predsjednik Željko Trupković kazao da mnoge projekte pčelara ne bi bilo moguće realizirati bez dodijeljenih sredstava te je istaknuo veliku podršku Međimurske županije u rješavanju katastrofe izazvane masovnim pomorom pčela: „Proglašenjem prirodne nepogode župan nam je otvorio mogućnost da se kandidiramo za sredstva iz fondova Ministarstva poljoprivrede kako bi djelomično ublažili nastalu štetu.“ Uz pčelarstvo, osigurana sredstva namijenjena su za istraživanje podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe, razvoj lokalne opskrbe hranom, promociju konjogojstva te zaštitu i uzgoj konja, organizaciju županijskog i državnog natjecanja u oranju, manifestaciju kolinskog obreda, vidljivost i razvoj županijskih OPG-ova te projekt Međimursko autohtono blago. Značajna sredstva izdvojena su za unaprjeđenje i razvoj lovstva, a predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije Ljubomir Grgec izrazio je zadovoljstvo što su odobreni svi prijavljeni programi lovačkih društava te je zahvalio Županiji što izdvaja vlastita dodatna sredstva za projekte razvoja lovstva lovozakupnika zajedničkih otvorenih lovišta na području Međimurske županije.