Politika i gospodarstvo 19.06.2018. 08:14. Zadnja izmjena: 19.06.2018. 08:15.

Sastanak pet župana

Za veće plaće na sjeveru Hrvatske

Međimurski župan Matija Posavec u ponedjeljak, 18. lipnja bio je domaćin novom sastanku petorice župana sjeverne Hrvatske održanom u Čakovcu.

Teme sastanka o kojima su raspravljali župan Bjelovarsko bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te župan Međimurske županije Matija Posavec bile su osnivanje Centara kompetencije, prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, izazovi s kojima se županije susreću u sufinanciranju projekata iz EU fondova, praćenju realizacije većih infrastrukturnih projekata i stanju u gospodarstvu. Sve su to teme na kojima će se raspravljati i na predstojećem sastanku svih župana i Vlade Republike Hrvatske koji će se održati 4.srpnja u Varaždinu.

- Dogovorili smo da svatko od nas župana na sastanku sa Vladom istakne jedan problem i ponudi rješenje, a koji je specifičan za cijelu regiju. Tako ću ispred Međimurske županije apelirati na ministra financija o novoj poreznoj reformi koja bi u značajnoj mjeri obuhvatila snižavanje troškova rada u Hrvatskoj. Naime, na prosječnoj Hrvatskoj plaći koja je bruto oko 8000 kn, radnik dobije na tekući račun 5663 kune a poslodavac mora platiti 9374 kune. Ta razlika između bruto i neto plaće mora biti puno manja kako bi za isti trošak poduzetnik ostao konkurentan, a radnik dobio veću neto plaću. To je prva gospodarska, demografska i svaka druga reforma da se u Hrvatskoj kvalitetnije živi, a naročito je važno za sjever Hrvatske, ističe župan Posavec.