Politika i gospodarstvo 14.01.2017. 08:25. Zadnja izmjena: 14.01.2017. 08:47.

EGTS

Zajednička strategija dobiva hrvatski prijevod

U četvrtak, 12. siječnja, u Serdahelju, u Mađarskoj, održan je sastanak članova Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS). S hrvatske su strane sudelovali Mario Moharić, načelnik Općine Goričan i predsjednik EGTS-a, i Josip Grivec, načelnik Općine Donji Vidovec, a s mađarske strane Stjepan Tišler, načelnik Serdahelja i zamjenik predsjednika EGTS-a, i Martin Capari, načelnik Sumartona, ujedno članovi udruge Muramenti, koja okuplja mjesta mađarskih pograničnih općina s većinskim hrvatskim stanovništvom.

EGTS je već prošle godine za pomoć EU kandidirao tri vrlo značajna projekta s naglaskom na razvoj turizma s obje strane granice, ove se godine pripremu projekata namjerava još intenzivirati. Sudionici sastanka osvrnuli su se na strategiju razvoja koja se po osnivanju EGTS-a bazira na zajedničkim projektima dviju strana, kojima su obuhvaćene sve mađarske pogranične općine i sve najistočnije međimurske općine uz Dravu i Muru.

Budući da su zajednički projekti pisani mađarskim jezikom, zatraženo je sufinanciranje od Ministarstva vanjskih poslova Mađarske, a ono je ovih dana odobrilo sredstva za prijevod cjelokupne zajedničke Strategije u iznosu od 300 tisuća forinti.

Dogovoreno je da predsjednik EGTS-a Moharić uputi zamolbu Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske za financiranje zaposlenja jednog hrvatskog projekt - menadžera, koji bi sa već uposlenim mađarskim projekt - menadžerom radio na izradi zajedničkih projekata.