Politika i gospodarstvo 27.01.2016. 14:08. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Obrazovanje je bitno

Zaklada za obrazovanje "Dr.Vinko Žganec" prošle godine dodijelila 82 potpore

Ukupno 82 financijske potpore dodijelila je u prošloj godini Međimurska zaklada za obrazovanje „Dr. Vinko Žganec“ čiji je osnivač Međimurska županija.  Na taj su podatak na konferenciji za novinare održanoj u srijedu podsjetili župan Matija Posavec (ujedno upravitelj Zaklade) i njegova zamjenica Sandra Herman te su ujedno predstavili planove za ovu godinu. 

U 2015. godini zaprimili smo ukupno 92 zahtjeva te su odobrena 82 od čega je 19 potpora dodijeljeno srednjoškolcima, 40 studentima po socijalnom kriteriju i 23 također studentima, ali na temelju izvrsnosti. Mislim da je Međimurska županija jedinstvena po tome što ovu vrstu potpora dodjeljuje i srednjoškolcima, ali i po činjenici što se vijećnici županijske Skupštine i članovi Upravnih vijeća županijskih ustanova odriču dijela svojih naknada u korist Zaklade „dr. Vinko Žganec“ kao i zaklade „Katruža“. S time ćemo nastaviti još intenzivnijeMatija PosavecŽupan i upravitelj zaklade

Zamjenica Herman dodala je kako je od početka rada Zaklade 2012. godine dodijeljeno ukupno 190.650 kuna – samo u 2015. godini 71.680 kuna.  Ove će godine naglasak biti stavljen na dodjelu korisnicima koji će upisati poslijediplomske studije, s ciljem jačeg povezivanja obrazovanja i potreba u gospodarstvu, istaknuto je. 

Konferenciji je prisustvovao i jedan od učenika koji su dobili potporu – učenik čakovečke Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Matija Srša iz Gornjeg Mihaljevca. – Lijepo je vidjeti da Međimurska županija brine o nama. Nažalost, danas mnogi mladi ljudi iseljavaju iz države, a sigurno je česti razlog tome i manjak novca za obrazovanje. Vjerujem da će se to u budućnosti promijeniti, istaknuo je Matija.