Politika i gospodarstvo 03.02.2016. 13:16. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Očuvanje sjećanja na heroje

Zoran Vidović i Željko Sršan posjetili Vukovar

Domovinski rat jedan je od temelja na kojima je nastala naša država, a Vukovar, grad heroj, predstavlja simbol stradanja naših branitelja koji su dali život za neovisnost i slobodu svoje domovine. Na tom je tragu održan sastanak na kojem je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček ugostio zamjenika župana Međimurske županije Zorana Vidovića i predsjednika Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja Željka Sršana. Time je naznačen početak suradnje Međimurske županije i Grada Vukovara na pojedinim projektima.

Svakako jedna od važnijih tema bila je snimanje dokumentarnih filmova „Srpski koncentracijski logori u Hrvatskoj i Srbiji“ i „Ovčara 1991. – Istina o zvijerima i zvjerstvima“. Kako su pritom naglasili, dokumentarni filmovi bit će snimljeni u realno vrijeme s istinitim događajima i sudjelovanjem aktera događaja, tj. vukovarskih branitelja, logoraša te dvojicom preživjelih na Ovčari.

Osim toga, razgovaralo se i o velikom projektu obnove vukovarskog vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva. Naime, želja je gradskih vlasti revitalizirati taj prostor u znak poštovanja palima za domovinu. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna te se očekuje potpora i ostalih hrvatskih županija i gradova za sufinanciranje. Vidović je uzvratio kako će Županija, zajedno sa općinama i gradovima, na temelju dobre suradnje, razmotriti taj prijedlog i uključiti se u skladu sa vlastitim mogućnostima.

Odlazak u Vukovar Sršan i Vidović iskoristili su i kako bi se susreli s vukovarskim braniteljima, a cijeli je posjet zaključen odavanjem počasti svim međimurskim i hrvatskim braniteljima koji su poginuli braneći domovinu.