Politika i gospodarstvo 09.03.2017. 13:28. Zadnja izmjena: 09.03.2017. 13:31.

Ususret izborima

Zasad, kandidirani samo Kolarek i Kvakan

Aktualni gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek (HDZ) i njegov sadašnji zamjenik Zdravko Kvakan (HSS), zasad, su jedini izvjesni kandidati na predstojećim lokalnim izborima za čelne funkcije u Gradu Prelogu. HDZ i HSS, koji drže vlast u Prelogu, kako nam je potvrdio Ljubomir Kolarek, već su sklopili koalicijski sporazum, ali su otvoreni i za druge opcije, kao što je HRAST, pa čak i za HNS, koji je trenutno žestoka oporba. Svojeg kandidata za gradonačelnika sigurno će imati i HNS, a tko će to biti vidjet će se nakon svojevrsne ankete o popularnosti pojedinih HNS-ovih kandidata, koja se upravo provodi, ali i ishodu pregovora s SDP-om na gradskoj razini. Pregovori s SDP-om u velikoj bi mjeri mogli biti određeni konačnom odlukom predsjednika međimurskog HNS-a Matije Posavca, kojem slijedi sraz s  jednim od trenutno dva najviše pozicionirana SDP-ovca, Mladenom Novakom, ili Stjepanom Kovačem. U igri za HNS-ovog kandidata najmanje su dva imena, Nikola Oto i bivši gradonačelnik Dragutin Glavina. Dragutin Glavina nije želio spekulirati oko svoje kandidature, ali nam je načelno potvrdio da je opet "u igri". Ovaj tjedan trebali bi biti dovršeni pregovori HNS-a i SDP-a i potpisan koalicijski sporazum, po kojem bi HNS kao jači partner, SDP-u "dao" mjesto zamjenika gradonačelnika. U preloškom SDP-u zasad ne žele izlaziti s informacijama o tijeku pregovora s HNS-om.

Još jedan mandat i -ćao!

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek u izbornu utrku ulazi opušteno, jer smatra da je u protekle četiri godine njegova mandata puno toga napravljeno, a dio projekata spremno je za drugi mandat. Nakon toga, Kolarek najavljuje odlazak iz politike i povratak u struku. Također se slaže da će stvari biti puno jasnije i na gradskoj razini, nakon što aktualni župan konačno donese svoju odluku o kandidaturi. 

-U ove četiri godine nismo napravili veću pogrešku, niti smo imali bilo kakvu "aferu", radili smo na transparentan način. Ono što me ipak najviše raduje u cijelom mandatu je da smo dali priliku mnogim mladim ljudima i upravo očekivana realizacija projekta Poduzetničkog centra dodatno će tome doprinjeti. Ne želim se baviti mogućim protukandidatima,  imamo svoj program i po njemu ćemo raditi. Nakon idućeg mandata, ako mi građani ponovo dadu povjerenje, ja se više neću kandidirati, jer smatram da su dva mandata na ovakvoj funkciji sasvim dovoljna ako ih se želi pošteno odraditi. U ovom poslu čovjek puno žrtvuje i sebe i svoju obitelj, a ja ću se nakon još jednog mandata maknuti i vratiti svojoj struci. U politici sam od 1994. godine, i osobno mislim da treba dati šansu i mlađim ljudima i svježim idejama, zaključio je Kolarek.