Politika i gospodarstvo 21.09.2018. 08:08. Zadnja izmjena: 21.09.2018. 08:12.

Poruka poduzetnica

Ženama nitko bolji položaj u društvu neće pokloniti, za njega se žene moraju izboriti!

Virtualni ženski poduzetnički centar je, u suradnji sa svojim članicama i članovima diljem Hrvatske, ali i svima onima koji to žele postati, te uz iznimnu sponzorsku potporu tvrtke Gentle day, pokrenuo projekt „Što žene žele?“. Riječ je o inicijativi koja cilja „rasvijetliti“ današnji položaj žene u hrvatskom društvu, kao i načine kako smanjiti (ili još bolje dokinuti) diskriminaciju, uz učinkovitu suradnju s muškarcima.

Prva besplatna predavanja i networking iz projekta „Što žene žele?“, održana su u Varaždinu i Čakovcu, te su tamošnjim sudionicama donijele cijeli niz korisnih sadržaja, vježbi te praktičnih primjera kako žene mogu unaprijediti položaj u društvu, obitelji, među prijateljima, na poslu, kod drugih žena, a s druge strane očuvati i izgraditi integritet sukladno vremenu i okružju u kojem živimo.

- U posljednje tri godine održali smo više od 800 edukacija koje je pohađalo više od 1.200 sudionica i sudionika diljem Hrvatske na temu kompetencija u poduzetništvu. Kroz njih smo uočili da čak jedna četvrtina žena koje žele biti poduzetnicama ima veliku dozu straha i manjak samopouzdanja, uvjetovan i često izostankom same potpore u obitelji, posebice kod bračnog partnera. Stoga nam je želja ovim ženskim druženjima i predavanjima diljem Lijepe naše do konca ove godine nagnati žene da se uhvate u koštac s temeljnim problemima njihove zapostavljenosti u mnogim sferama moći odlučivanja, napredovanja u karijeri, izgradnji kvalitetnih privatnih i poslovnih odnosa koji često predstavljaju kamen spoticanja u ostvarivanju ciljeva – pojasnila je inicijatorica ovog projekta, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić, futurologinja po struci i vlasnica tvrtke Expert Product d.o.o.

U Čakovcu je druženju nazočio veliki broj poduzetnica, ali i žena te mladih djevojaka koje žele upoznati poduzetništvo i njime se jednog dana aktivno baviti.

- U vrijeme kada broj žena u poduzetništvu raste, kao i onih koje razmišljaju o tome da postanu poduzetnice, upravo je potpora odlučujući faktor. Predstavljanje i predavanje "Što žene žele" u Čakovcu pokazala je da su žene u Međimurju spremne aktivno raditi na tome da ostvare svoje potencijale i da sebi stvore ono što žele i što vjeruju da zaslužuju. Kao poduzetnici jako mi je važno upoznavati druge poduzetnice iz moje županije i šire, radi zajedničke potpore i radi buduće suradnje. Ovakvi networking događaji, u svakodnevici inače ispunjenoj osobnim i poslovnim zadacima, grade snažnu mrežu ženske potpore koje će u konačnici potvrditi staru poslovicu - zajedno smo jače" - izjavila je nakon druženja u Čakovcu projektna managerica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra iz Međimurja Marina Kolar, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje "Konekta".

Potporu ovoj inicijativi Virtualnog ženskog poduzetničkog centra nije propustila dati i Ivana Ipša, iskusna poduzetnica, koja ne propušta priliku podržati žene gdje god je to moguće.

- Žena ženi mora pomoći. Ovo je simpatično, edukativno druženje s puno pozitivne energije i puno inspirativnih sadržaja. Muškarci imaju uvijek pivo poslije posla, neki hakl, to su sadržaji gdje se oni međusobno podupiru, surađuju, a žene uvijek trče obaviti obiteljske obaveze, paze na djecu, nemaju vremena ni za sebe, a kamo li za druženja. Za to treba imati i volje i vremena, jer žene trebaju nekada misliti i na sebe. A ova druženja su sadržaji u kojima žena može pronaći sebe - zaključuje Ivana Ipša.

Iz Varaždina i Čakovca odaslali smo jedinstvenu poruku izgradnje učinkovite suradnje među ženama - "Nitko nama bolji položaj u društvu neće pokloniti, za njega se žene moraju izboriti. Sve počinje i završava s nama. Mi smo kreatori svojih djela, mi pretačemo misli u uspjeh i u uspješne aktivnosti, mi smo ti koji pokrećemo svijet u nama i oko nas!"

Žene sjeverozapadne Hrvatske su pokazale da to i te kako žele i mogu uz Virtualni ženski poduzetnički centar.

Izvor: Katarina Vilić