Politika i gospodarstvo 08.05.2018. 08:12. Zadnja izmjena: 08.05.2018. 08:13.

EU financira

Znanstveno istraživački centar osniva se u Međimurju

Odlična vijest stigla je u Međimurje krajem prošlog tjedna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je financiranje strateškog gospodarskog projekta Međimurske županije pod nazivom Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju -  Metalska jezgra!. Tako Županiji stiže više od 31 milijun kuna bespovratnih EU sredstava što je 100% odobrenih sredstava bez sufinanciranja iz proračuna.

- U okviru projekta čija će provedba trajati 21 mjesec, bit će obnovljen i rekonstruiran već ruševni objekt bivše jahaone te nabavljena napredna tehnološka oprema za provođenje istraživačkih projekata u suradnji znanstvene zajednice i gospodarstva. Ovo je važna poruka iznimno uspješnog korištenja EU fondova i poruka kako i dalje revitaliziramo objekte bivše vojarne, naglasio je župan Matija Posavec.

- Pola sredstava ide za obnovu zgrade, bivše „jahaone“ a pola za visoko tehnološku suvremenu tehnologiju i opremu. Riječ je o javno istraživačkoj ustanovi u vlasništvu Međimurske županije gdje će se provoditi istraživačko razvojni projekti u suradnji sa poduzećima. Koncept djelovanja Metalske jezgre temelji se na triple helix principu, odnosno interaktivnom procesu razvoja inovacija kroz razmjenu znanja, vještina i tehnologija između znanosti, gospodarstva i javnog sektora, uz izvrsne infrastrukturne i tehnološke uvjete osigurane EU sredstvima. U tu svrhu ćemo osnovati javnu ustanovu, ističe Sandra Polanec Marinović

Direktor Tehnološko inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko rekao je kako će se otvoriti dva laboratorija. - Prvi je laboratorij za prototipiranje koji će testirati primjenjivost inovacija u području digitalnih sustava upravljanja, i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo. Drugi će biti laboratorij za Internet stvari koji će se baviti razvojem programskih platformi i razvojem inovativnih aplikacija.

Prihvatljivi troškovi projekta u iznosu od 31.290.223,12 kuna bit će financirani u 100 %-tnom iznosu EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.