Politika i gospodarstvo 01.03.2019. 09:31. Zadnja izmjena: 01.03.2019. 09:33.

Susret

Župan općine Lendava Janez Magyar posjetio Međimurje

U Međimurskoj županiji po prvi puta susreli su se župan Međimurske županije Matija Posavec i župan općine Lendava Janez Magyar sa suradnicima, zamjenikom župana Mihaelom Kasašem, voditeljicom projekta Lendava EPK Tanjom Šimonka te predsjednikom HKD-a Pomurje Đaninom Kutnjakom. Održan je i radni sastanak kojemu su nazočili zamjenica župana Sandra Herman, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak te pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga.

Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom suradnjom Međimurske županije i susjedne  općine Lendava. „Bilo da se radi o kulturnoj, gospodarskoj ili turističkoj suradnji, ona je već godinama čvrsta jer, prije svega, imamo mnogo toga zajedničkog. Već smo u ranijoj fazi napravili zajedničke korake u suradnji. Međimurska županija te gradovi Čakovec i Mursko Središće s općinom Lendava potpisali su sporazume o podržavanju njene kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, a danas smo otišli korak dalje te postigli vrlo konkretne dogovore“ kazala je.

Na srdačnom gostoprimstvu zahvalio je župan općine Lendava Janez Magyar, uz naglasak važnosti suradnje s obje strane granice jer, kako je kazao Lendava je multikulturalno središt. Važnu ulogu povezivanja dvaju pomurskih krajeva i susjednih država ima Hrvatsko kulturno društvo Pomurje kao čuvar identiteta hrvatske kulture, tradicije i jezika. Predsjednik Đanino Kutnjak ponosan je što je Društvo s godinama postalo most suradnje dviju regija te je istaknuo da HKD Pomurje aktivno sudjeluje u pripremi kandidature Lendave za EPK.

Odluka koji slovenski grad će ponijeti titulu europskog grada kulture znat će se početkom 2020. godine, što znači da su radni sastanci poput ovog poželjni i potrebni, a da će ih biti još potvrđuje poziv župana Magyara predstavnicima Međimurske županije da se uskoro ponovno sastanu, ovoga puta u Lendavi.

Otvorene su i druge teme s područja kulturne, turističke i gospodarske suradnje.