Politika i gospodarstvo 05.07.2017. 14:14. Zadnja izmjena: 05.07.2017. 14:17.

Požega

Župani hrvatskog sjevera na sastanku s premijerom i ministrima

Nakon što su u tjedan dana održali tri radna sastanka, župani hrvatskog sjevera svoje su konkretne velike infrastrukturne projekte predstavili u Požegi, na drugom  sastanku Vlade Republike Hrvatske s lokalnim čelnicima, kojem je predsjedao premijer Andrej Plenković, uz ministre u Vladi RH. Istome su se odazvali uz župane, ujedno gradonačelnik Grada Zagreba, predstavnici Udruge gradova i Udruge općina, predsjednik Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru, saborski zastupnici, predstavnik Ureda predsjednice RH te kao domaćini župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Požege Darko Puljašić. Na važnost povećanja izdvajanja za županije i neophodno jačanje županija, upozorio je župan Međimurske županije Matija Posavec te naglasio kako se krenulo u projekt osnaživanja i jačanja sjevera zemlje, jer samo jake regije stvaraju jaku državu u cjelini.

O oslobađanju doprinosa za poslodavce u tekstilnoj i obućarskoj industriji, kako bi se otvorio prostor za povećanje plaća radnicima, razgovarao je M.Posavec s ministrom financija Zdravkom Marićem te dogovorio kako će se pokušati iznaći model za to. Ministar je ujedno prezentirao jednu od dvije teme koje su kao najaktualnije predstavljene na sastanku, financiranje područne samouprave, dok je o Strategiji regionalnog razvoja RH koju je Vlada usvojila prije nekoliko dana i koja je upućena na raspravu u Hrvatski sabor govorila ministrica Gabrijela Žalac.

Bilo je riječi i o novim te aktualnim projektima gdje je Međimurska županija prije nekoliko dana prijavila projekt metalske jezgre vrijedan 36 milijuna kuna, čije je predviđeno trajanje provedbe 21 mjesec, nakon kojeg će u potpuno obnovljenom i adaptiranom prostoru bivše jahaone početi djelovati istraživačka ustanova Metalska jezgra putem svoja dva laboratorija. Varaždinski župan Radimir Čačić i Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs upozorili su da Hrvatska do 2023. godine neće realizirati ni jedan ozbiljan projekt u osnovnom i srednjem školstvu, izuzev specijalnih škola, ukoliko Vlada ne donese odluke kojima bi omogućila da se nastavi realizacija već pripremljenih JPP projekata, dok je župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar istaknuo potrebu regionalnog pristupa kao važnog mehanizma u provođenju strateških projekata županija.