Politika i gospodarstvo 31.03.2016. 12:28. Zadnja izmjena: 31.03.2016. 12:40.

Uz povišene tonove

Županijska skupština odlučila o dobitnicima nagrade "Zrinski"

Sjednicu Skupštine Međimurske županije održanu u četvrtak obilježilo je nesuglasje te i povišeni tonovi u raspravi o kandidatima za dobitnike najvišeg županijskog priznanja – nagrade „Zrinski“ za 2015. godinu koja se dodjeljuje na Dan Međimurske županije – 30. travnja.

Recimo ponajprije da su na kraju većinom glasova uz tri protiv i nekoliko suzdržanih predloženi kandidati i izabrani, a oni su – monsinjor Juraj Kolarić iz Donjeg Hrašćana za izuzetan doprinos u religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom djelovanju tijekom 50 godina svećenstva, zatim Franjo Bukal iz Podbresta za svestranu društvenu i političku aktivnost koja po rezultatima predstavlja veliki doprinos unapređenju gospodarskog, društvenog i političkog života Općine Orehovica i Međimurske županije, Čakovčanin Marijan Vugrinčić za podizanje svijesti o važnosti sportske kulture i poboljšanja kvalitete života stanovništva Međimurske županije, čakovečko Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida za razvijanje odnosa uzajamnosti i solidarnosti na rješavanju pitanja društvene brige, zaštite i rehabilitacije osoba s invaliditetom te promicanje njihove jednakosti u svim segmentima društva po principu inkluzije i samozastupanja te Pučko otvoreno učilište Čakovec za velik doprinos u cjeloživotnom obrazovanju odraslih i poboljšanju obrazovne strukture stanovništva Međimurske županije te uspješno ostvarivanje poslovnih rezultata na tržištu rada.

Sporan je bio kandidat Marijan Vugrinčić, a da točka dnevnog reda o dobitnicima nagrade Zrinski neće proći „u tišini“ dalo se naslutiti već na ulazu u upravnu zgradu Međimurske županije gdje je s transparentom u rukama stajao član skupštinskog Odbora za dodjelu javnih priznanja ujedno i predsjednik Društva za obilježavanje grobišta žrtava komunizma Josip Kolarić.

"Podnosim ostavku na mjesto člana Odbora kandidiran zbog Marijana Vugrinčića koji je u vrijeme bivšeg sistema bio jedna od osoba koja je ispitivala i obrađivala hrvatski i demokratski orijentirane ljude. Jedan od privedenih i ispitivanih, 1984. godine bio sam i ja, a zadnja žrtva u Međimurju ubijena 1987. godine bio je Rudolf Mutvar iz Križovca i pitanje je nije li Vugrinčić bio upleten i u to. Prosvjedujem zbog pijeteta prema svim žrtvama koje su i zbog svoje političke orijentacije ostali bez posla ili bez bubrega", ispričao je novinarima Kolarić. 

Opširnije u tiskanom izdanju Lista Međimurje.