Politika i gospodarstvo 28.09.2017. 15:59. Zadnja izmjena: 28.09.2017. 16:01.

Prvi rebalans

Županijski vijećnici smanjili proračun na 451 milijun kuna

Proračun Međimurske županije prvim ovogodišnjim rebalansom smanjen je s 490 na 451 milijun kuna. Rebalans je uoči sjednice koja je održana u četvrtak, 28. rujna prvi komentirao Mladen Novak, predsjednik Županijske skupštine.

- Nažalost, u ovom rebalansu se vidi odnos države prema Županiji. Svi projekti koji su bili planirani uz potporu države se moraju brisati iz proračuna jer ove godine neće doći do realizacije; i škola Pribislavec i dvorana Orehovica i Dom zdravlja. Pozivam izvršnu vlast i sve koji mogu doprinijeti da se popravi odnos države i Međimurske županije - kazao je Novak.

Župan Matija Posavec bio je mnogo optimističniji:

- Možda najviše se smanjuje planiranih 10 milijuna kuna za izgradnju osnovne škole u Pribislavcu. No, novci će biti prebačeni na državni proračun koji će imati osigurana sredstva da iduće godine završimo školu u Pribislavcu. Razgovarao sam s ministricom obrazovanja i imam garancije da će ta škola biti stavka u državnom proračunu i to s većim iznosom nego je bila u našem proračunu. I drugi projekti idu; izgradnja dvorane pored osnovne škole Orehovica ... radovi idu svojim tokom i cilj je da se do kraja prvog polugodišta izgradi, odnosno već je izgrađena, ali slijedi nutarnje opremanje i to se financira. Jednako ubrzanim tokom ide dvorana u Strahonincu, za što je jučer potpisan ugovor na 700 tisuća kuna. Ne bojim se da bi bilo koji projekt bio stopiran - kazao je župan.

Županijski vijećnici usvojiili su i izvješće o radu župana u prvom polugodištu, odlučili su osnovati Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb te su odobrili prodaju nekretnine na području bivše vojarne u Čakovcu. Dali su i pozitivno mišljenje na imenovanje Ivana Sokača načelnikom Policijske uprave međimurske, donijeli su master plan za integrirani prijevoz putnika te saslušali izvješća o tome "kako je dobro" stanje međimurskoga gospodarstva, kao i sigurnosno stanje.