Aktualno 06.10.2020. 10:16. Zadnja izmjena: 06.10.2020. 10:26.

Projekt Evo me!

Povećane mogućnosti zapošljavanja žena na tržištu rada

U prostorima velike vijećnice Međimurske županije, prošlog je utorka održan okrugli stol na temu "Mogućnosti zapošljavanja za žene na današnjem tržištu rada". Nakon uvodnih pozdrava župana Matije Posavca, ravnateljice Centra za pomoć u kući Međimurske županije Frane Lane Kanoti, voditeljica projekta Marijana Breški predstavila je projekt "Evo me!" i temu Okruglog stola.

Projekt "Evo me!" posebni naglasak stavlja na zapošljavanje teže zapošljivih skupina, žena iznad 50 godina sa završenom osnovnom ili srednjom školom. Tijekom projekta zaposleno je 8 žena na poslovima potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama. Poslove pomoći u kući obavljaju u svojim lokalnim zajednicama pa im nije potreban prijevoz na posao ili eventualno položen vozači ispit. Sve djelatnice prošle su neformalne i formalne  edukacije koje uključuju tečaj za poslove gerontodomaćice, maserke i njegovatelja. Sve edukacije planirane su u skladu sa željama i mogućnostima djelatnica,  čija su iskustva izrazito pozitivna, kako od strane krajnjih korisnika tako i djelatnica.

Sve djelatnice izrazile su želju rada u nastavku projekta, a korisnici više ne mogu zamisliti svoj život bez podrške i pomoći. Detaljnije o mogućnostima zapošljavanja za žene preko projekata te posebnih mjera HZZ-a, predstavila je gđa Blaženka Dasović, istaknuvši da se programom Zaželi povećala zapošljivost žena jer je vidljivo da i nakon isteka projekta, većina žena pronalazi posao.

Ovim projektom djelatnicama su povećane mogućnosti zapošljavanja jer su educirane, osnažene i aktivne. Prikrivena snaga i vrijednost projekta je u tome što se kroz zapošljavanje 8 žena pomoglo, uslugom pomoći u kući, preko 80-tak krajnjih korisnika.

Nadležno tijelo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava a partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Čakovec, te općine Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba, Pribislavec i Sveta Marija.