Susjedne županije 03.12.2016. 09:09.

Horvat nap

Dan Hrvata u Mađarskoj 19. studenoga proslavljen u Nagykanizsi

U subotu, 19. studenog, u Nagykanizsi je proslavljen Dan Hrvata u Mađarskoj - Horvat nap. Program proslave započeo je svetom misom u crkvi Srca Isusova koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, a uz asistenciju domaćih svećenika i prečasnog Antuna Hoblaja iz Preloga. Misu je sviranjem i pjevanjem pratio crkveni zbor župe Sv. Jakoba iz Preloga.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Nagykanizse Sandor Denes i hrvatski veleposlanik dr. sc. Gordan Grlić Radman i predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan. Među gostima iz Hrvatske bili su međimurski župan Matija Posavec, dožupani Koprivničko – križevačke i Karlovačke županije, donjomeđimurski načelnici Josip Grivec, Miljenko Horvat i Marijan Varga, ujedno predsjednik Mješovitog odbora za suradnju za suradnju s pomurskim hrvatima, ravnateljica Osnovne škole Draškovec Margit Mirić te mještani Goričana, obitelji Gudlin, Harmicar, Katanec, Pavlic i dr.

U kulturnom programu nastupila su kulturna društva pomurskih Hrvata iz Kaniže, Letenyja, Serdahelja, Sumartona, Keresztura, Fićehaza, Mlinaraca, Pustare i Petribe. Puhački orkestar iz Letenyja odsvirao je nekoliko međimurskih pjesama te himne Mađarske i Hrvatske. Naslov kulturnog programa Saka kita vehne ka korena nema poruka je da bez rada s djecom i učenja hrvatskog jezika kod kuće, u vrtićima i školama neće biti očuvan ni jezik, niti hrvatski narod u Mađarskoj. Publika je bili iznenađena kvalitetom programa, u kojem se uz pjesmu, ples i igrokaz čula i hrvatska riječ koja krijepi.

U programu su i sudjelovali i najmlađi polaznici pomurskih dječjih vrtića. Na kraju programa su u koreografiji Gordane Zvošec Vu tem koli se Pomurje pleše tamburaši iz pomurskih sela pod vodstvom Roberta Katanca i tamburaškog sastava Stoboš svirkom pratili pomurske zborove u zajedničkoj pjesmi.

Hrvati u Mađarskoj organizirani su po županijama, u njima imaju svoju hrvatsku samoupravu. Izdaju tjednik Hrvatski glasnik te imaju Medijski centar Croatica koji emitira i radijski program, a preko Facebook profila Hrvatski glasnik i Radio Croatica dnevno prenose svježe vijesti i napise na hrvatskom jeziku.