Susjedne županije 07.08.2017. 06:33. Zadnja izmjena: 07.08.2017. 06:34.

Komemoracija i pokop

Ispraćaj tijela fra Bonaventure Dude iz varaždinskog samostana

Tijelo fra Bonaventure Dude, člana Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji je preminuo 3. kolovoza 2017. ispraćeno je iz varaždinskog samostana u petak 4. kolovoza. Od fra Bonaventure se oprostila franjevačka zajednica u Varaždinu, pridružili su im se i franjevci iz Čakovca i Koprivnice, drugi svećenici Varaždinske biskupije predvođeni varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom i generalnim vikarom biskupije mons. Antunom Perčićem te brojni redovnici i redovnice s područja biskupije kao i vjernici laici.

Najprije je u crkvi sv. Ivana Krstitelja pri franjevačkom samostanu u Varaždinu, u 18.30 sati bila sveta misa, koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, u zajedništvu s provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom, i drugim svećenicima koji su prisustvovali ispraćaju. Prije samog početka euharistijskog slavlja, uime franjevačkog bratstva kojemu je pripadao fra Bonaventura, fra Goran Malenica zahvalio je biskupu Mrzljaku što je, kao njihov pastir, u zajedništvu s njima kod ove svete mise ispraćaja.

Biskup Mrzljak je, pak, rekao da će se oprostiti sa zemnim ostacima fra Bonaventure, ali i da će on i dalje živjeti zajedno s nama u onom dijelu Crkve koji je u vječnosti, jer mi vjerujemo da nakon ovakvoga života slijedi zaista blažena vječnost. Također, prema njegovim riječima, fra Bonaventura je bio pravi franjevac. Visoko obrazovan i učen čovjek, a opet tako jednostavan ponizan i skroman. - Na poseban način mogli smo vidjeti u životu p. Bonaventure Dude kako velika učenost i veliko znanje mogu itekako roditi i veliku ljubav prema Bogu i veliku poniznost, jednom riječju, veliku čovječnost, a za nas kršćane to je velika svetost, naglasio je biskup te rekao kako pokraj mrtvog tijela p. Bonaventure, zasigurno više nego žalost, osjećamo ponos.

- Pa mogu reći i radost, što smo imali u svojoj blizini takvog velikana uma i vjere, koji se upravo ovdje u franjevačkom samostanu u Varaždinu svjesno pripravljao na susret sa "Sestricom Smrti“. Bio je velik učitelj svojim riječima, izgovorenim ili napisanim, ispjevanim ili odsviranim na orguljama, ali bio je učitelj svojim životom i svojom blagom i smirenom smrću. Grad Varaždin i Varaždinska biskupija ne smiju ga zaboraviti ne samo u sjećanju, nego još više u nasljedovanju.

Uslijedio je obred ispraćaja tijela pokojnog fra Bonaventure Dude koje je potom prevezeno u Zagreb. Podsjetimo, ovaj mnogima omiljeni svećenik franjevac, smatran najuglednijim franjevcem na hrvatskom jezičnom području, preminuo je 3. kolovoza oko 9 sati u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva.

Kako izvještava Informativna katolička agencija (IKA), komemoracija za fra Bonaventuru bit će u ponedjeljak 7. kolovoza u 19.15 sati u crkvi Sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu dok će pokop biti u utorak 8. kolovoza u 15.50 sati na groblju Mirogoj. Misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u crkvi Sv. Franje na Kaptolu.