Susjedne županije 14.10.2016. 08:15. Zadnja izmjena: 14.10.2016. 08:15.

Povijest pruga

Izložba Vlakom preko granice 19. listopada u Državnom arhivu u Varaždinu

U srijedu, 19. listopada u 12 sati otvara se u Državnom arhivu u Varaždinu izložba Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo. Izložba je nastala u sklopu suradnje tri hrvatska i tri slovenska arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.

Izložba obrađuje povijest pruga koje prelaze preko hrvatsko - slovenske granice na području nadležnosti šest arhiva uključenih u projekt: Pragersko - Ptuj - Čakovec - Kotoriba / Varaždin, Zidani Most - Zagreb - Sisak, Čakovec - Lendava, Krapina - Rogatec i Savski Marof - Kumrovec - Stranje. Izložbom je obuhvaćeno raznovrsno gradivo željezničke tematike kao što su razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi, uglavnom iz arhivskih, a manjim dijelom iz drugih kulturnih ustanova ili privatnih zbirki. Prezentirano gradivo nastalo je u razdoblju od 1848. do 2014. godine.

Zajednički projekt šest hrvatskih i slovenskih arhiva, skraćeno nazvan SIHER, započeo je 2011. s ciljem razmjene znanja i iskustva, učvršćivanja prekogranične suradnje i organiziranja izložbi i kulturnih projekata. Prva izložba u sklopu projekta SIHER, Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici organizirana je 2011. i tijekom naredne tri godine obišla je desetak gradova na području Hrvatske i Slovenije.

Vlakom preko granice, druga zajednička izložba, od lipnja 2015. godine do danas predstavljena je u Štrigovi, Celju, Zagrebu i Ptuju. Nakon Državnog arhiva u Varaždinu nastavit će put prema Mariboru, a zatim posjetiti i druga naselja kroz koja prolaze spomenute željezničke pruge.

Izvor: Državni arhiv u Varaždinu