Susjedne županije 06.11.2016. 10:37. Zadnja izmjena: 06.11.2016. 10:46.

Tradicionalno

Početak proslave Martinja obilježen susretom martinjskih biškupa na Vinodi

Vikend ususret blagdanu sv. Martina, kada se diljem sjeverne Hrvatske mošt simbolično krsti i pretvara u mlado vino, Grad Đurđevac bio je domaćin velike 11. martinjske špelancije, poznatije kao Vinoda. Naime, Turistička zajednice Koprivničko - križevačke županije već tradicionalno organizira sastanak četrdesetak martinjskih biškupa s područja cijele Hrvatske, a isti se ove godine održavao u đurđevačkoj utvrdi Staroga grada i na Trgu sv. Jurja, u suradnji s Gradom Đurđevcem, Turističkom zajednicom Grada Đurđevca, te Udrugom vinogradara i voćara Đurđevac.

Na veselom skupu biškupi između sebe odabiru Velikog meštra martinjskog ceremonijala, kojemu će predati pečat i biškupsku kapu, te on tada propisuje u kojem će se razdoblju i po kojim pravilima održavati Martinje. Meštar izdaje i testemoniume ostalim biškupima kao dozvolu da mogu dalje u svijetu širiti vinovjeru jedinstvenim ritualom krštenja mošta u vino, kada se vlasniku izdaje krsni list kao dokaznica da je poganin - mošt preveden u kvalitetno vino.

Na Vinodi sudjelovali i biškupi iz Međimurja

Ovu tradicionalnu manifestaciju ne propuštaju ni predstavnici Međimurja, koje je nadaleko poznato po dobroj vinskoj kapljici, pa su tako ove godine u Đurđevcu bili čakovečki biškup Gordan Vrbanec, urbanski biškup Slavko Faltak i međimurski biškup Đuro Bel, kojima je podršku svojim prisustvom pružio zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

Sudjelovanje na ovoj tradicionalnoj manifestaciji za nas je svojevrsna obaveza, ne samo zbog važnosti kulta svetog Martina u Međimurju, već i zbog važnosti Međimurja kao vinske regije u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj vinski praznik već godinama privlači sve veći broj ljubitelja međimurske enogastronomije, koja će u budućnosti imati još istaknutiju ulogu u razvoju našeg turizma, naglasio je Vidović, koji je dolazak na ovaj skup iskoristio i za susret sa zamjenikom župana Koprivničko-križevačke županije Darkom Sobotom, predsjednikom Gradskog vijeće Grada Đurđevca Marijanom Ružmanom, te mnogobrojnim Hrvatima iz Mađarske.

Završetkom ove tradicionalne ceremonije otvorena je sezona krštenja mošta, koja će svoj vrhunac dostignuti idućeg vikenda, za kada se u Međimurju, ali i diljem sjeverne Hrvatske, priprema velika fešta u čast svetog Martina.

Izvor: