Susjedne županije 26.10.2016. 08:44. Zadnja izmjena: 26.10.2016. 08:45.

Pinklec

Politička kuhinja u četvrtak u Trgovačko-ugostiteljskoj školi u Karlovcu

„Politička kuhinja“ i „PINKLEC“ – zavičajno društvo Međimuraca Karlovačke županije okupit će u četvrtak u dvorištu Trgovačko-ugostiteljske škole predstavnike političkih stranaka na ogledu pravog kuhanja. Kako tko od političara kuha bograč, jelo s 4 vrste vrsta mesa u kotlićima na otvorenoj vatri, moći će provjerit i građani.

Da je političkih kuhinja i prave gozbe bilo oduvijek, uvjerit ćemo se prije toga na predavanju u Gradskom muzeju, gdje će se održati program 'Pinklecovi đunđi'. Zvonimir Gerber će prigodnim predavanjem obilježiti 375. obljetnicu vjenčanja Ane Katarine Zrinski, rođene Frankopan s knezom Petrom Zrinskim i to baš tamo gdje im je svadba i započela, u Frankopanskoj kuriji, današnjem Gradskom muzeju i nastavila se u starom gradu Ozlju. Karlovački Pinkleci podsjećanjem na to vjenčanje oživljavaju razglednicu Karlovca s prikazom nekadašnjih odnosa moći plemićkih rodova Frankopana i Zrinskih i njihovih posjeda, utvrđenih plemićkih gradova, vlastelinskih kaštela ili dvoraca, koji su bili sjedišta onovremene feudalne moći. 

Karlovačkim Međimurcima doći će u goste i oni iz Čakovca, te će dva kotlića, izvan konkurencije za nagradu, kuhati zamjenici župana dviju županija. 


PROGRAM, za četvrtak 27. listopada

  • 9 sati: Susret predstavnika Karlovačke i Međimurske županije (prostor Karlovačke županije)
  • 9,55 sati: Polaganje cvijeća na spomen ploču (atrij Gradskog muzeja Karlovac)
  • 10 sati: Službeno otvaranje proslave - pozdravni i prigodni govori
  • 10,10 sati: Sat povijesti (atrij Gradskog muzeja Karlovac)
  • 11 sati: Sveta misa za obitelji Zrinski-Frankopan
  • 12– 15 sati:  (Dvorište ugostiteljske škole) - Natjecanje u spravljanju bograča, objava rezultata u 14:15, kada započinje i besplatna podjela bograča

Izvor: Željko Tomašić