Susjedne županije 25.01.2018. 09:21. Zadnja izmjena: 25.01.2018. 09:35.

Petak, 26. siječnja

Program Noći muzeja priprema i Muzej grada Koprivnice!

Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji i sport“, a naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanju postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju pozitivnog ozračja prema sportu kao kulturološkoj vrijednosti i njegovoj prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva. Trinaesta Noć muzeja održat će se u petak, 26. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći u više od 200 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u više od 100 hrvatskih gradova.

Muzej grada Koprivnice na više će lokacija (Muzej, Galerija Koprivnica, Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama) ispričati priče o povijesti i razvoju sporta u Koprivnici, rukometašicama zlatnog sjaja, interpretaciji  igara u likovnoj umjetnosti te kulturi sporta kroz oblike društvenog stvaralaštva.

Ulaz na sve programe je slobodan. 

PROGRAM

Muzej grada Koprivnice: 18:00 – 00:00

  • 18:15 IZLOŽBA - Rukometašice zlatnog sjaja – RK Podravka

Rukometni klub Podravka Vegeta postigao je tijekom nekoliko desetljeća izvrsne sportske rezultate. Uz dominaciju na hrvatskim terenima i dva naslova prvaka Jugoslavije, ovaj domaći klub osvojio je naslov prvaka Europe i europski Superkup 1996. godine. Podravka Vegeta nastupila je i 1995. godine u finalu Lige prvakinja, a osvojila je i prvi naslov prvakinja u novoosnovanoj Regionalnoj ligi 2009. godine. Posjetite središnju izložbu ove noći o zlatnim uspjesima ženskog rukometa u Koprivnici, a koja se prigodno postavlja uz muški Euro 2018.

  • 18:00 – 00:00 STALNI POSTAV

Sastoji se od nekoliko dijelova kroz koje je ispričana priča o kulturnoj baštini Koprivnice i okolice. Segment „Javno i privatno“ prikazuje stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18. stoljeća do kraja Prvog svjetskog rata. Pored toga, predstavljena je Zbirka sakralne umjetnosti s vrhunskim skulpturama Stjepana Severina, Spomen soba dr. Ante Neimarevića te Koprivnica u Domovinskom ratu. Od ljeta 2017. godine predstavljeni su i predmeti iz zbirki arheologije i etnologije.

Galerija Koprivnica: 18:00 – 00:00

  • 18:00 RADIONICA Vilinske igre - brže, jače, bolje

Uz izložbu „Čudesni svijet nadnaravnih bića“ održat će se Vilinske igre. U kontekstu teme ovogodišnje Noći muzeja sport se promatra kroz dječje igre kao dio tradicije i kulture suvremenog društva. Djeca će na trenutak postati vile i vilenjaci te kroz umjetnost sudjelovati u igrama koje razvijaju natjecateljski duh, timski rad, poštovanje pravila, ali istovremeno i maštu te kreativnost pod motom manifestacije Važno je sudjelovati!

  • 19:00 PROGLAŠENJE: Naj-naj radovi pristigli na poziv za prikupljanje usmene predaje

Nakon Vilinskih igri održanih u 18 sati bit će proglašenje najboljih radova pristiglih na poziv za prikupljanje usmene predaje koje će prigodno nagraditi autorice izložbe.

  • 18:00 – 00:00 IZLOŽBA: Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine

Prva umjetničko-etnografska izložba koja spaja naizgled nespojivo – umjetničke fotografije Ive Lulić s usmenom predajom. Riječ je o novoj, nesvakidašnjoj izložbi nematerijalnih fenomena koje su na umjetničkim fotografijama autorice uprizorili stanovnici Podravine. Doživljaj tih fenomena stvaraju umjetničke fotografije nagrađivane mlade umjetnice te otkrivaju taj oku nevidljivi čudesni svijet.

Galerija naivne umjetnosti, Hlebine (18 – 22 sata)

  • 19:30 - IZLOŽBA: Nepoznato o poznatom – nove donacije u Zbirku naivne umjetnosti

Izložba će predstaviti rjeđe viđena djela iz fundusa Zbirke naivne umjetnosti, s posebnim naglaskom na individualne donacije posljednjih godina te na dvije veće donacije iz kolekcije Neimarević i Makanec.


Pogledajte i ostale programe:

Muzej Međimurja u Čakovcu

Noć muzeja u Prelogu

Gradski muzej Varaždin u Noći muzeja