Susjedne županije 29.09.2020. 09:38. Zadnja izmjena: 29.09.2020. 09:41.

Samobor

Sportaši Plesnog kluba Takt iz Varaždina osvojili 10 medalja na državnom prvenstvu

U subotu, 26.9. u Samoboru održano je državno prvenstvo u latinsko-američkim plesovima u organizaciji Športskog kluba Samobor iz Samobora. Za natjecatelje u sportskom plesu ovo je bilo drugo državno prvenstvo u razmaku od samo 2 tjedna koja se ove godine organiziraju u rujnu. Državno prvenstvo u latinskoameričkim plesovima za 2020. godinu trebalo se održati još u ožujku, ali je zbog svima znanih razloga vezanih uz pandemiju koronavirusa datum održavanja pomaknut upravo na 26. rujna 2020. godine.
Članovi Plesnog kluba Takt Varaždin postigli su jedan od najboljih rezultata u povijesti kluba vrativši se sa državnog prvenstva sa čak 10 medalja iz različitih kategorija natjecanja. Na državnom prvenstvu Plesni klub Takt Varaždin predstavljali su u kategoriji plesnih parova, Ivan Pilinger i Anja Strelec, Luka Gladović i Elena Majcen, Gabriel Novotny i Linda Šoštarek, Marino Bruža Habek i Iva Friščić te Vlado Kopčić i Ivana Matić. U kategoriji solo natjecatelja natjecale su se djevojke Anja Strelec, Elena Majcen, Emili Šobak, Ela Alibašić, Ema Žalac, Linda Šoštarek, Marta Majcen, Eni Kočet, Lana Stanković Vrček, Danijela Bodružić, Nika Plantak i Ema Biškup. U grupnom dijelu natjecanja natjecale su se dvije plesne skupine, grupa Diamonds (Ema Žalac, Marta Majcen, Eni Kočet i Linda Šoštarek) te grupa Angels (Ema Biškup, Lana Stanković Vrček, Nika Plantak, Ela Alibašić i Ema Žalac).

U jutarnjem dijelu državnog prvenstva natjecali su se sportski plesni parovi. Prvu zlatnu medalju donijeli su nam Ivan Pilinger i Anja Strelec u kategoriji mlađih osnovaca i to na svojem prvom državnom prvenstvu. Da rezultat bude još posebniji, ovo natjecanje je bilo njihovo prvo natjecanje ikad u sportskom plesu, a odmah su se popeli do naslova državnih prvaka u svojoj kategoriji. Srebrnu medalju u kategoriji plesnih parova donijeli su Vlado Kopčić i Ivana Matić koji su osvojili naslov državnih viceprvaka u kategoriji veterana 1. U iznimno zahtjevnoj kategoriji mlađe mladeži natjecali su se Luka Gladović i Elena Majcen koji su natjecanje završili na 9.mjestu te Gabriel Novotny i Linda Šoštarek koji su se plasirali na odlično 7. mjesto. U kategoriji mladeži predstavljali su nas Marino Bruža Habek i Iva Friščić koji su ujedno i članovi sportske plesne reprezentacije RH. U vrlo jakoj konkurenciji prepunoj bivših i sadašnjih državnih prvaka iz različitih kategorija Marino i Iva zauzeli su odlično 6. mjesto.

U ranijem popodnevnom dijelu prvenstva natjecale su se grupe Diamonds (Ema, Marta, Eni i Linda)  i Angels (Ema, Lana, Ela, Ema i Nika ) koje su se obje okitile najsjanijim odličjem, onim zlatnim te naslovom državnih prvakinja za 2020. godinu. Grupa Diamonds najbolja je bila u starosnoj kategoriji mlađe mladeži dok je grupa Angels bila najbolja u mix ageu.

Još šest medalja i hrpu vrhunskih rezultata ostvarile su solo natjecateljice Plesnog kluba Takt Varaždin u kasnijem popodnevnom i večernjem dijelu natjecanja. U kategoriji mlađih osnovaca ponovno je zablistala naša najmlađa natjecateljica Anja Strelec koja je zlatnoj medalji iz kategorije plesnih parova sada pridodala i srebrnu medalju u solo kategoriji.

U kategoriji osnovaca solo predstavljale su nas Elena Majcen koja je osvojla izvanredno 4. mjesto te joj je medalja izmakla za dlaku, a posebno nas je oduševila Emili Šobak koja je u konkurencija 15 natjecateljica na svojem prvom natjecanju ikad, a jednako tako i prvom državnom prvenstvu doplesala do 6. mjesta u finalu ove kategorije.

U kategoriji mlađe mladeži solo vodila se nevjerojatna borba između čak 32 natjecateljice, a Plesni klub Takt Varaždin u ovoj kategoriji imao je čak pet predstavnica. U bespoštednoj i iznimno neizvjesnoj plesnoj borbi koja se odvijala u nekoliko rundi natjecanja do zlatne medalje i naslova državne prvakinje doplesala je Eni Kočet. Brončanu medalju i još jednu u nizu za naš klub osvojila je Marta Majcen. Odlična je bila i Linda Šoštarek koja je plasmanom u finale doplesala do 5. mjesta. Njezina klupska kolegica Ema Žalac doplesala je jednako tako izvanrednom izvedbom do 10. mjesta dok se Ela Alibašić uvrstila u gornji dio poretka sa osvajanjem 14. mjesta.

U kategoriji mladeži briljirala je Lana Stanković Vrček koja je osvojila treće mjesto i brončanu medalju u konkurenciji čak 27 natjecateljica prijavljenih u navedenoj kategoriji.
I na kraju u kategorijama starije mladeži i u21 (natjecatelji do 21 godine starosne dobi) natjecale su se Danijela Bodružić, Nika Plantak i Ema Biškup. Danijela i Nika izvrsno su se predstavile i to Nika plasmanom u finale kategorije starije mladeži i osvajanjem 8. mjesta dok je u kategoriji U21 natjecanje završila na 11. mjestu. Danijela je ostvarila plasman u finale u kategoriji U21 i jednako tako osvojila 8. mjesto dok je u kategoriji starije mladeži završila natjecanje na 12. mjestu.

Čak dvije srebrne medalje i dva naslova državne viceprvakinje u solo kategorijama starije mladeži i U21 osvojila je Ema Biškup pridodajući ove dvije srebrne medalje dvjema zlatnima koje je pred samo 2 tjedna osvojila na državnom prvenstvu u kombinaciji svih 10 plesova.

- Vrhunski ples naših sportaša najbolja je pozivnica za tradicionalni Trofej grada Varaždina, plesni turnir u standardnim i latinskoameričkim plesovima koji će se održati 10. listopada u Sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu u organizaciji Hrvatskog sportskog plesnog saveza, Sportskog plesnog kluba Valcer iz Varaždina te Plesnog kluba Takt iz Varaždina, poručuju iz Kluba.

Izvor: Igor Šalamun