Susjedne županije 31.03.2016. 08:32. Zadnja izmjena: 31.03.2016. 08:36.

Veličanstveno i dostojno

U utorak popodne sahranjen mons. Blaž Horvat iz Donje Dubrave

Na posljednjem počivalištu Grada Varaždina u utorak u rano popodne u svećeničku grobnicu položeni su posmrtni ostaci mons. Blaža Horvata, svećenika Varaždinske biskupije, kanonika i rektora varaždinske katedrale u miru, koji je preminuo na Veliki petak, 25. ožujka u Svećeničkom domu Varaždinske biskupije nakon teške bolesti u 78. godini života.

Tužnom trenutku prisustvovalo je brojno svećenstvo sjeverozapadne Hrvatske, župljani župa u kojima je službovao te velik broj štovatelja njegovog imena i djela.

Misno i sprovodno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Pokojnik je bio donjomeđimurski sin, rođen 31. siječnja 1939. od oca Franje i majke Marije, rođ. Žinić kao treće od petero djece. U Donjoj Dubravi pohađao je pučku školu, a 1957. g. maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu te je iste godine započeo Bogosloviju i Bogoslovski fakultet.

Zaređen je za svećenika na Petrovo 1964. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Prije dvije godine u varaždinskoj katedrali proslavio je sa svojom generacijom zlatnu misu. Bila je to najbrojnija generacija zagrebačkog sjemeništa i bogoslovije koja je dala niz značajnih imena, među kojima su i biskupi Marko Culej, Ante Ivas i Ivan Milovan te druge istaknute osobe.