Aktualno 09.09.2019. 13:31. Zadnja izmjena: 09.09.2019. 13:36.

Centar izvrsnosti informatike i STEM centar

U nastavnoj godini čak dva informatička programa za darovite učenike

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK), javno su predstavili prestižne informatičko-robotičke tečajeve.

Bila je to izvrsna prilika za roditelje i djecu da se upoznaju s radom udruga te specifičnostima i ciljnom skupinama svakog pojedinog tečaja. Od predavača i mentora dobili su sve potrebne informacije koje će im olakšati odluku na što će se od ponuđenog prijaviti u nastavnoj godini 2019./2020. Predstavljena su čak dva programa – Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije i STEM centar koji zajedno broje trinaest tečaja iz područja algoritama, informatike, robotike i ostalih STEM kategorija. Predsjednik Udruge Mladi informatičari Strahoninca Dejan Drabić objasnio je kako je Centar izvrsnosti iz informatike financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Međimurske županije, a provodi ga Udruga MIS u partnerstvu s udrugom MIK, Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec te dodao kako je Centar opravdao svoj rad ne samo brojem polaznika, već i njihovim rezultatima na brojnim natjecanjima gdje su se osvajala i zlatna odličja. STEM CENTAR novi je projekt udruge Međimurski informatički klub koji će se provoditi u školskoj godini 2019./2020. Obuhvaća tečajeve poput programiranja, robotike, 3D modeliranja i WEB programiranja, a predsjednik Viktor Lazar objasnio je kako je projekt prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske s ciljem dobivanja bespovratnih sredstava koji bi pokrili dio naknade za pohađanje radionica te rasteretili roditelje.

Međimurska županija rad darovite djece potiče kroz Centar izvrsnosti, trenutno jedini Centar izvrsnosti u županiji, no pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak kazala je kako je trenutno u postupku osnivanje Centra izvrsnosti iz biologije, kemije, fizike i matematike u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec.

- Zahvaljujući kurikularnoj reformi informatika na velika vrata ulazi u škole te možemo očekivati da će biti još više onih koji svoja informatička znanja žele dodatno unaprijediti kroz ponuđene tečajeve. Mi smo kao županija s CARNET-om potpisali Ugovor o sustavu e-Škole te će od jeseni taj projekt obuhvaćati sve škole, što znači da će naši učenici odsada raditi u još modernijim uvjetima. Ponosni smo na izvrsne rezultate naših školaraca i to ne samo na informatičkom polju te vjerujem da će nova nastavna godina biti jednako plodonosna., kazala je pročelnica Novak.

S djecom će raditi vrsni IT stručnjaci te ponajbolji nastavnici iz obrazovnog sektora, koji će ih mentorirati te ovisno o njihovoj želji i napretku, pripremati za informatička i robotička natjecanja. Oni su Miljenko Blažeka, Darinka Drabić, Dejan Drabić, David Krištofić, Viktor Lazar, Igor Matoša, Dunja Škvorc, Denis Vidović te Renato Železnjak.