Zdravstvo 01.12.2016. 09:10. Zadnja izmjena: 01.12.2016. 14:55.

Liječenje i prevencija

1. prosinac - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan AIDS-a obilježava se 1. prosinca i to unatrag 28 godina kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, brojnim aktivnostima i događanjima.

CILJ je podizanje svijesti javnosti i ukazivanje na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a, rizike i mjere zaštite, prevenciju, pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje, pokazivanje solidarnosti prema oboljelima, smanjenju diskriminacije te zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Virus HIV je osjetljiv na toplinu, kiseline, deterdžente, sušenje i organska otapala (alkohol, eter, dezinficijensi). Nepostojan je u probavnom sustavu (uništava ga želučana kiselina, pa se ne može prenijeti unosom na usta). Na 4 ̊C može tjedan dana preživjeti u sasušenoj krvi, a u šprici nakon vađenja krvi može preživjeti 4 tjedna. Izvan organizma ne preživljava dovoljno dugo  da bi se širio preko predmeta i okoline. Virus se nalazi u krvi, vaginalnoj i sjemenoj tekućini, majčinom mlijeku, slini i suzama.

PUTOVI PRIJENOSA:  Prenosi se putem tjelesnih tekućina zaražene osobe. Glavni putovi prijenosa su – spolni, krvlju te s majke na dijete (u trudnoći, pri porodu ili dojenjem). Rizik za zdravstvene djelatnike pri ubodnom incidentu je 0,2 - 0,3%. Poljupcem se HIV ne prenosi! Komarci i drugi insekti ne prenose HIV!

HIV BOLEST: HIV infekcija je kronična i doživotna - zbog sposobnosti virusa da se zadrži u stanicama u latentnom stadiju. Bolest je kronični progresivni proces koji započinje ulaskom virusa u krvotok, te postupno dolazi do oštećenja imunološkog sustava. Domaćim s vremenom postaje sve osjetljiviji i na kraju umire radi komplikacija, oportunističkih infekcija i malignoma.

AIDS je stanje uznapredovale bolesti ili kasne faze HIV bolesti, s nastupom oportunističkih bolesti.

LIJEČENJE: vrlo aktivna antiretrovirusna terapija ( highly active antiretroviral treatment- HAART), tj. kombinacija nekoliko vrsta lijekova koji djeluju na različite ciljne strukture i inhibicijom faze razvojnog ciklusu virusa. Cilj HAART-a je smanjiti viremiju na nemjerljivu razinu, što dovodi do oporavka imunološkog sustava i kasnije pojave simptomatske faze bolesti. Terapija se određuje za sve bolesnike pri ulasku u kliničku skrb. Primjenom antiretrovirusne terapije ne postiže se potpuno izlječenje te je terapiju potrebno uzimati do kraja života. Zahvaljujući lijekovima ,od bolesti koja je bila 100% smrtonosna, učinjena je kronična bolest -TO JE JEDNO OD NAJVEĆIH OTKRIĆA SUVREMENE MEDICINE PROŠLOG STOLJEĆA!!

TESTIRANJE: Ljudi često ne žele na testiranje u zdravstvene ustanove jer se boje da im se neće štititi privatnost. U Zagrebu postoje 2 centra ( ukupno ih je 10 u Hrvatskoj) u kojima se vrše testiranja izvan zdravstvene ustanove- LGBT centar u Petrinjskoj, te CheckPoint ( HUHIV).