Zdravstvo 28.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Bolnica kreće u nabavku novog CT-a

Čekanje na bolje uvjete nabave novog CT uređaja za Županijsku bolnicu Čakovec se, ipak, isplatilo. Proteklih je dana ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić, dr. med., prenio ovlasti za provedbu postupka javne nabave za CT na Županijsku bolnicu Čakovec u kojoj, trenutno, stručni tim na čelu s ravnateljem ustanove Dragutinom Kopasićem, dr. med., utvrđuje detalje tendera. Ministarstvo zdravlja u cijelosti će financirati CT uređaj s minimalno 16 redova detektora i 16 slojeva po rotaciji do 5 milijuna kuna.
Uvjeti koji su našoj bolnici dani iz bivšeg hadezeovog Ministarstva bili su neusporedivo lošiji: 8-slojni CT uređaj uz značajno sufinanciranje Međimurske županije. Ravnatelj Kopasić dodaje da su u međuvremenu na tržištu pale cijene ovakve opreme te smatra da je 5 milijuna kuna dovoljno za nabavku naprednijeg modela CT uređaja.
- Tender ćemo definirati tijekom ovog tjedna, no, čini mi se da s raspoloživim sredstvima bez problema možemo ući u nabavku 32-slojnog modela. Prema mojim dosadašnjim iskustvima, za stavljanje opreme u funkciju trebat će 4 do 5 mjeseci. Zakon omogućava žalbe, među kojima i one – bez osnove, no, to značajno produljuje postupak.
Na žalost, žalbe su često dio uobičajene borbe između ponuditelja u kojoj smo mi kolateralne žrtve. Bude li postupak javne nabave prošao bez takvih okolnosti, novi CT uređaj u funkciji bi mogao biti za 3 mjeseca od početka postupka, računajući i mjesec dana roka koji se dobavljaču daje za isporuku.
No, i u slučaju značajnijeg produljenja postupka, nikako ne možemo biti nezadovoljni jer je Ministarstvo zdravlja do sada uložilo 10 milijuna kuna u zanavljanje opreme u našoj bolnici, što je rekordan iznos u tako kratkom razdoblju. Sigurno je da ćemo tijekom ove godine u funkciju staviti novi CT, a stari uređaj, zasada, radi besprijekorno i vjerujemo da će tako biti do kraja godine.
Nakon posljednjeg popravka starog CT-a, čak smo tri puta “uskakali” i varadžinskoj Bolnici, dok je njihov CT uređaj bio u kvaru - kaže doktor Kopasić.
Željka Drljić

Izvor: 3014