Zdravstvo 28.10.2016. 08:13. Zadnja izmjena: 28.10.2016. 10:39.

Zavod za javno zdravstvo

Cijepljenje protiv sezonske gripe od srijede, 2. studenog

Cijepljenje protiv sezonske gripe u Međimurskoj županiji počinje u srijedu, 2. studenog kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije preuzeo je cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 9 000 doza te će se cjepivo odmah distribuirati izabranim liječnicima. 

Sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu se cijepiti kod svog izabranog liječnika, te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Sukladno Naputku HZJZ-a cjepivo je preporučeno osiguranim osobama HZZO-a:

  • s kroničnim bolestima, uključujući i djecu ( kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi ), osobama s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice)
  • osobama životne dobi 65 godina i starije u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe,
  • djeci i adolescentima ( 6 mj. do 18 godina ) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu
  • zaposlenima u zdravstvu i ostalim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.
  • štićenicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika ( bez obzira na dob, uključujući i djecu ) te djelatnicima tih ustanova.

Za gore navedene osobe cijepljenje protiv gripe je besplatno.