Zdravstvo 16.01.2019. 11:39. Zadnja izmjena: 16.01.2019. 11:39.

Trg Republike

Dan mimoza u Čakovcu u subotu, 19. siječnja

U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora Vita, Županijske lige protiv raka Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo MŽ u Čakovcu će se na Trgu Republike u subotu, 19. siječnja od 10 do 12 sati obilježiti 12. hrvatski Dan mimoza.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova provedba je započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na preventivne preglede. Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. 

Kao i svake, i ove će se godine uz Klub „Vita“, Županijsku ligu protiv raka Čakovec i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, u akciju uključiti i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec.

Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U sklopu Dana mimoza će se građanima ponuditi grančice mimoza, edukativni materijali i davati savjeti. Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza u Međimurju namijenit će se kupnji aparata za mjerenje ugljičnoga monoksida u izdahnutom zraku koji se smatra iznimno snažnim motivacijskim alatom za prestanak pušenja.