Zdravstvo 10.01.2018. 14:21. Zadnja izmjena: 10.01.2018. 14:25.

Trg Republike

Dan mimoza u Čakovcu u subotu, 20. siječnja

U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora Vita, Županijske lige protiv raka Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo MŽ u Čakovcu će se na Trgu Republike u subotu, 20. siječnja od 10 do 12 sati obilježiti 11. hrvatski Dan mimoza.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka. 
Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova provedba je započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na preventivne preglede. Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. 

I ove će se godine u Čakovcu, kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske organizirati Dan mimoza, gdje će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti. Novac prikupljen prodajom namijenjen je rehabilitaciji članica Kluba „Vita“ i edukaciji članova Županijske lige protiv raka Čakovec. Također će se 16. siječnja 2018. na Međimurskom veleučilištu održati edukacija dr. Strnad i dr. Makovec o prevenciji raka vrata maternice te o čuvanju vlastitog reproduktivnog zdravlja.