Zdravstvo 25.01.2018. 10:54. Zadnja izmjena: 25.01.2018. 11:03.

Srijeda, 31. siječnja

Dan sv. Blaža i humanitarna akcija Zajedno smo jači i glasniji

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec organizira u Međimurskoj županiji već šestu godinu za redom obilježavanje “Blaževog”, ove godine u suradnji s Župom Majke Božje Fatimske u Orehovici te s ostalim suradnicima.

Cilj je obilježavanja dana Svetog Blaža:

  • ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla
  • senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba
  • upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec

Povodom obilježavanja dana sv. Blaža u srijedu, 31. siječnja u 17 sati u Župi Majke Božje Fatimske u Orehovici održat će se edukativno - humanitarna akcija pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji” tijekom koje će se predstaviti rad Kluba laringektomiranih, a prodavat će se jabuke i drugi prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba laringektomiranih.

U župnoj Crkvi bit će održana sveta misa i blagoslov grla, a nakon toga, u župnoj dvorani će biti organizirano druženje članova Županijske lige protiv raka Čakovec s mještanima općine i župe, te članovima udruga.

  • Jabuke će zajedno s edukativnim i promidžbenim materijalom Kluba laringektoriranih i ostalih klubova Županijske lige protiv raka Čakovec biti stavljene u platnene ekološke vrećice koje će izraditi tvrtka “Novaković d.o.o.” Gardinovec.

Klub laringektomiranih Međimurske županije je osnovan u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike. Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu. Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće, a jedna od posljedica s kojom se laringektomirane osobe vrlo teško nose je gubitak glasnog govora. Stoga je govorna rehabilitacija jedan od najvažnijih segmenata rehabilitacije koju moraju proći laringektomirane osobe. Financijska sredstva prikupljena tijekom ove akcije utrošit će se za odlazak članova kluba na već spomenutu rehabilitaciju u Crikvenicu.

Pozivaju se sve zainteresirane osobe, a posebno osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike da se pridruže akciji te kupe koju jabuku (ili druge prigodne predmete) koji će se prodavati na ulazu u Crkvu Majke Božje Fatimske u Orehovici, kako bi pomogli uspješnoj rehabilitaciji i resocijalizaciji laringektomiranih osoba. Jabuke za akciju “Zajedno smo jači i glasniji” donirali su: OPG Ćeh Mladen iz Općine Belica i OPG Mihalic Kristijan te Hižman Ivan iz Pribislavca.