Zdravstvo 12.05.2020. 10:12. Zadnja izmjena: 12.05.2020. 10:20.

12. svibnja

Danas je Međunarodni dan sestrinstva! Hvala svim medicinskim sestrama i tehničarima!

12. svibnja, medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva. Prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 2020. godina proglašena je godinom Sestrinstva i Primaljstva radi 200. obljetnice rođenja Florence Nightingale, utemeljiteljice modernog Sestrinstva. Njen neumorni rad na odjelima, posebno tijekom noći, osigurao joj je nadimak “Dama sa svjetiljkom” i pomogao joj da započne formalizaciju sestrinskog obrazovanja. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije. 

U vrijeme prvih oštrijih " ostanidoma " dana , dogodio se kreativni klik u vidu edukativnog animiranog filmića kojeg ćemo objaviti na našoj Facebook stranici lista Međimurje.

Crtić je nastao je kao volonterski rad Jasminke Bijelić Ljubić ( ŠAF ), Škola animiranog filma Čakovec u inicijalnoj suradnji sa Lidijom Jelenom Jurčec ( Županijska bolnica Čakovec), amaterski likovni umjetnik, a uz profesionalni pogled sestre Božene Kapitarić, dipl.med.sestre.

Dvije domaće likovne snage pronašle su način da svi skupa izrazimo poštovanje i zahvalanost svim medicinskim sestrama i tehničarima što su tu za nas, posebmo u ovom teškom razdoblju mjera sprečavanja pandemije COVID-19 virusa. Poanta crtića iznesena je u svega nekoliko animacija. 

Znanje i profesionalnost temeljni su zadaci zdravstvene struke , ali ni jedno znanstveno ni tehničko dostignuće ne smije odmaknuti od temelja profesije - ljudskosti i empatije.

Animirani film uvršten je program obilježavanja  Dana sestrinstva u Hrvatskoj komori medicinskih sestara, strukovnih sestrinskih udruga , a edukativno i u srednje medicinskie škole i veleučilišta.