Zdravstvo 06.10.2020. 08:11. Zadnja izmjena: 06.10.2020. 08:12.

Dan ružičaste vrpce

Donacijom dajte podršku svim ženama koje se bore s rakom dojke

Dan ružičaste vrpce posvećen je prevenciji i edukaciji. Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Broj oboljelih žena raste neovisno o dobi i vodeći je uzrok smrti.

U Hrvatskoj je 2017. godine rak dojke bio otkriven kod 2.767 žena, a u Međimurskoj županiji kod 67 žena, a 2019. godine su u Hrvatskoj 752 žene umrle od raka dojke, među kojima je 15 žena bilo iz Međimurske županije. Kako su ograničene mogućnosti prevencije raka dojke, vrlo je važno bolest otkriti u početnoj fazi. Kada je bolest otkrivena na vrijeme izlječiva je u 98% slučajeva te stoga ističemo važnost redovitih mamografskih pregleda za žene, koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje.

Iako je u Međimurskoj županiji odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke među najvišima u Hrvatskoj, čemu su zasigurno pridonijele i akcije obilježavanja Dana ružičaste vrpce, uvijek ima prostora za poboljšanje, pa i tijekom ovogodišnjeg Dana ružičaste vrpce apeliramo na žene da vode računa o svome zdravlju i zdravlju svojih dojki te da i nadalje redovito odlaze na mamografske i druge preventivne preglede.

Članice kluba „Nova Nada“ ove se godine zbog epidemiološke situacije uzrokovane COVID-om 19 neće kao prijašnjih godina okupiti kod svog štanda na Trgu Republike, gdje su dijelile promotivno-edukativne materijale i izložile svoje radove, već pozivaju građane da im se pridruže na način da donacijom na račun Lige (HR6723400091116016518, PBZ banka) daju podršku svim ženama koje se bore s ovom bolešću i nastoje je pobijediti.